Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A sorkatonaság új neve a Nyugaton, terv a fiataloknak

Boris Pistorius német védelmi miniszter bemutatta a terveit. A tárcavezető visszaállítaná a katonai szolgálatra alkalmasak nyilvántartását. Érzékenyítik a lakosságot, s felkészítik az embereket arra, hogy ha megtámadják az országot, akkor harcolni kell. Úgy tűnik, új módszert találtak Németországban arra, hogy elfogadtassák az emberekkel a sorkatonaságot, már úgy beszélnek róla, mint a fiataloknak szóló tervről.

2024. 06. 13. 9:53
PISTORIUS, Boris; ZELENSZKIJ, Volodimir
Németország, 2024. június 11. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen, b) és Boris Pistorius német védelmi miniszter (középen, j) német és ukrán katonákkal találkozik egy németországi gyakorlótéren 2024. június 12-én. Az ukrán katonákat itt képezik ki a Patriot légvédelmi rakétarendszer kezelésére. Zelenszkij az Ukrajna támogatására szervezett nemzetközi újjáépítési konferencián vesz részt Németországban. MTI/EPA/DPA pool/Jens Büttner Fotó: Jens Büttner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú ideje téma a németeknél a sorkatonaság ismételt bevezetése. Erről lapunk is többször beszámolt. Mint írtuk, a német védelmi miniszter példaképe: Svédország. Boris Pistorius tervei szerint visszaállítanák a katonai szolgálatra alkalmasak nyilvántartását és kötelezővé tenné egy kérdőív kitöltését, amely a szolgálati hajlandóságról szólna.

PISTORIUS, Boris; ZELENSZKIJ, Volodimir
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) és Boris Pistorius német védelmi miniszter egy németországi gyakorlótéren 2024. június 11-én (Fotó:MTI/EPA/DPA/Jens Büttner

Az önkéntes katonai szolgálat vállalására hajlandó fiatalok összeírásáról szóló jogszabálytervezetet mutatott be szerdán Boris Pistorius német védelmi miniszter.  Pistorius azt mondta, az intézkedés célja az ország védelmének erősítése az ukrajnai háború kezdete óta növekvő fenyegetésekkel szemben. A jogszabály lehetővé tenné, hogy a hadsereg (Bundeswehr) az ország minden fiataljának levelet küldhessen, amikor betöltik a 18. életévüket, s megkérdezze őket arról, akarnak-e és képesek-e szolgálni a hadseregben. A válaszadás férfiak esetében kötelező, nőknél választható lenne.

Gyakorlatilag, amint nagykorúvá válik valaki, azonnal megérkezik a levél, amelyben arra ösztönzik, hogy menjen katonának. Igenlő válasz esetén az érdeklődők – az orvosi vizsgálatot követően – hattól 23 hónapig szolgálnának a fegyveres erők kötelékében.

A sorkatonaság új neve a Nyugaton terv a fiataloknak. Legalábbis így próbálják meg eladni az embereknek az ötletet Berlinben.

A tárcavezető reméli, az új modell segítségével évente mintegy ötezer fiatalt sikerül a hadseregbe toborozni. A hosszú távú cél a hadsereg létszámának összesen 460 ezer főre történű felduzzasztása, beleértve kétszázezer tartalékost is. Mint mondta, a kérdőívvel a cél a fiatalok hadsereg iránti érdeklődésének felkeltése.

Oroszország immár két és fél éve vív háborút Ukrajna ellen, és ezzel nem csupán kihívja maga ellen a szabályokon alapuló nemzetközi rendet, hanem rombolja is. Ez új fenyegetés

 – fogalmazott a miniszter a sajtónak.
 Pistorius már a múlt héten bemutatott egy, a kötelező sorkatonasággal kapcsolatos javaslatot, leszögezve: szükség lesz „bizonyos jellegű sorkötelességre”. 

Németországban 2011-ben, 55 év után függesztették fel a kötelező sorkatonai szolgálatot, azóta az országban nincs kötelező katonai, sem polgári szolgálat.

A német sajtó már bele is állt a katonaság népszerűsítésébe. Érzékenyítő cikkek jelennek meg, amelyben a Bundeswehrt dicsérik. Mint írják, 

ha támadás van, a katonáknak harcolniuk kell. Ez a védekezés.

A Bild Pistoriust idézve úgy fogalmaz: 

Ha támadás történik, nincs elég katonánk.

Hogy mindenki számára érthető legyen azt is leírták, hogy Németországban a katonaságot Bundeswehrnek hívják. A katonák pedig a Bundeswehrben teljesítenek szolgálatot.

Boris Pistorius egyébként már többször is a 2011-ben felfüggesztett katonai szolgálat visszaállítása mellett érvelt. A miniszter középtávon azt is szeretné, ha a férfiakat kötelezhetnék is a szolgálatra. Korábban kijelentette:

Kötelező szolgálat nélkül nem fog működni.

Lapunk megírta: régtől fogva dédelgetett német terv az európai szintű sorkatonaság. Egy német–amerikai agytröszt már 2022-ben javasolta a kötelező európai sorkatonaságot, hogy ezáltal is erősödjön az európai öntudat.

A manapság Weber-tervként elhíresült javaslat első ízben a Junge Union javaslataként a nők és férfiak katonai szolgálatának bevezetésére Európa-szerte 2017-ben jelent meg először. 

A Junge Union a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) ifjúsági szervezete. 

Nem először fordul elő a németekkel, hogy átneveznek vagy szófordulatokat találnak ki egyes ötletekre, hogy az eladhatóbb legyen. A kettős mérce sem áll messze a nyugati politikától. Az osztrák vezetők évekkel ezelőtt úgy fogalmaztak, hogy nem kerítést építenének a határra, hanem „kaput szárnyakkal”.

De emlékezetes Manfred Weber határkerítésnél tett látogatása is. Mint arról beszámoltunk, az Európai Néppárt vezetője a finn külügyminiszter mellett örvendezett az északi ország Oroszországgal közös határán megépült kerítés kapcsán. Weber úgy fogalmazott: az illegális migráció veszélyezteti a biztonságunkat. Ezt az a politikus mondta, aki korábban egyik ellenzője volt a magyar határkerítés megépítésének. Úgy tűnik, az elmúlt hetekben a sorkatonasággal a média figyelmébe kerülő Webernek csak a magyar kerítés nem tetszik.

Weber kétarcúságának ékes bizonyítéka, hogy az elmúlt években az általa vezetett Európai Néppárt következetesen elutasította a határkerítések építését, politikusaik rendre támadták Magyarországot a meghozott határvédelmi lépések miatt. 

Brüsszel a mai napig nem járul hozzá a költségekhez, holott a határzár egész Európát védi a tömeges migrációtól.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (középen, b) és Boris Pistorius német védelmi miniszter (középen, j) német és ukrán katonákkal találkozik egy németországi gyakorlótéren 2024. június 12-én. Az ukrán katonákat itt képezik ki a Patriot légvédelmi rakétarendszer kezelésére. Zelenszkij az Ukrajna támogatására szervezett nemzetközi újjáépítési konferencián vesz részt Németországban (Fotó: MTI/EPA/DPA/Jens Büttner)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.