Már évek óta tervezik az európai szintű sorkatonai szolgálat bevezetését nők és férfiak számára egyaránt

A német Junge Union javaslata a nők és férfiak katonai szolgálatának bevezetésére Európa-szerte 2017-ben jelent meg először. Igaz akkor nem kapott kellő támogatottságot.

2024. 05. 30. 16:25
A Bundeswehr katonái NBC védőruházatban vesznek részt a Quadriga 2024 NATO-gyakorlat utolsó napján. A pabradei katonai gyakorlótéren a Bundeswehr bemutatja a NATO keleti szárnyának védelméhez szükséges képességeket. A Quadriga a német hozzájárulás a Steadfast Defender nagyszabású NATO-manőverhez
A Bundeswehr katonái NBC védőruházatban vesznek részt a Quadriga 2024 NATO-gyakorlat utolsó napján. A pabradei katonai gyakorlótéren a Bundeswehr bemutatja a NATO keleti szárnyának védelméhez szükséges képességeket. A Quadriga a német hozzájárulás a Steadfast Defender nagyszabású NATO-manőverhez Fotó: K: Kay Nietfeld/dpa
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Junge Union igazgatótanácsának javaslata a nők és férfiak polgári és katonai szolgálatának bevezetésére Európa-szerte nem kapott kellő támogatást Oldenburgban” – írta a Bundeswehr Journal portál már 2017-ben is. 

A Junge Union a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) ifjúsági szervezete. 

Bundeswehr Journal oldalkép 2017. március 15-én

A portál tudósítása szerint a Junge Union modern és jól felszerelt Bundeswehrt szeretne Németország hozzájárulásaként a NATO és az EU keretein belüli fokozott nemzetközi együttműködéshez. Erről beszéltek a Németországi Tanács 2017. március 11-i és 12-i csúcstalálkozóján Oldenburgban, Alsó-Szászországban, ahol mintegy hetven Junge Union küldött fogadta el állásfoglalását „Nemzetközi biztonságpolitika Európa következő generációja számára” címmel. Ebben többek között az Európai Védelmi Unió létrehozását szorgalmazzák.

Mondjanak le a nemzetállamok a nemzeti hatáskörről az unió javára

Mint arról a Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) akkor beszámolt, 

a dokumentum kifejezetten javasolja, hogy „minden fiatalnak legalább kilenc, de legfeljebb 24 hónapig katonai vagy polgári szolgálatot kellene teljesítenie egy európai országban”. Az Európai Védelmi Unió iránti elkötelezettség magában foglalja a nemzeti hatáskörök feladását az európai szint javára 

– volt olvasható az elnökség határozattervezetében. A NOZ idézte Paul Ziemiakot, az akkor mintegy 110 ezer tagot számláló ifjúsági szervezet szövetségi elnökét is. Szerinte egy ilyen általános európai kötelező szolgálat „fontos lépés lehet ebbe az irányba”.

 

Ki Paul Ziemiak?

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, aki a 2017-es szövetségi választások óta a német Bundestag tagja.

Paul Ziemiak a Németországi Kereszténydemokrata Unió (CDU) német politikusa, aki a 2017-es szövetségi választások óta a német Bundestag tagja.
Paul Ziemiak a Németországi Kereszténydemokrata Unió (CDU) német politikusa, aki a 2017-es szövetségi választások óta a német Bundestag tagja
(Fotó: DPA / AFP /David Young)

A Német Tanács a németországi Junge Union (JU) második legmagasabb döntéshozó testülete. Mintegy hetven résztvevőből áll, köztük a szövetségi elnökség tagjaiból és a JU regionális szövetségeinek elnökeiből – jegyzi meg a Bundeswehr Journal 2017-es írása.

2017-ben a fegyveres erőkért felelős német parlamenti biztos, Hans-Peter Bartels úgy vélte, hogy a férfiak és nők számára Európa-szerte kötelező szolgálat akkori jogi keretek közt lehetetlen lett volna. Azt azonban elismerte, hogy Európának túl kell lépnie védelempolitikai széttagoltságán, és hatékonyabbá kell válnia.

Ursula von der Leyen védelmi miniszterként vett részt a Junge Union rendezvényén. 

Ott volt David McAllister, az Európai Parlament külügyi bizottságának akkori elnöke és a német Bundestag uniós frakciójának első parlamenti ügyvezető igazgatója, Michael Grosse-Brömer is – áll a lap beszámolójában.

Joint meeting of CDU and CSU
2019. március 25., Berlin: Paul Ziemiak, a CDU főtitkára, Annegret Kramp-Karrenbauer, a CDU szövetségi elnöke, Angela Merkel kancellár (CDU), Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje és Markus Söder (CSU), Bajorország miniszterelnöke és a CSU elnöke részt vesznek a CDU és a CSU pártvezetőségének közös ülésén. A pártvezetők a CDU és a CSU közös európai választási programjáról kívánnak tárgyalni és dönteni
(Fotó: dpa/Kay Nietfeld) 

Borítókép: A Bundeswehr katonái NBC védőruházatban vesznek részt a Quadriga 2024 NATO-gyakorlat utolsó napján (Fotó: dpa/Kay Nietfeld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.