Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Orbán és Meloni szövetségétől hangos a nemzetközi sajtó

A magyar és az olasz miniszterelnök megbeszélésük során számos dologban egyetértett.

Forrás: Mandiner2024. 06. 26. 13:50
Giorgia Meloni - Viktor Orban meeting in Rome
Giorgia Meloni (R) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart 2024. június 24-i találkozójuk után a római Chigi-palotában, Olaszországban. Fotó: Olasz Miniszterelnökség Forrás: Anadolu/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélésén támogatásáról biztosította Magyarország soros EU-elnökségét, írta a Mandiner.  

Giorgia Meloni - Viktor Orban meeting in Rome
Giorgia Meloni (j) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart 2024. június 24-i találkozójuk után a római Chigi-palotában, Olaszországban (Fotó: Anadolu/AFP/Olasz Miniszterelnökség)

A két konzervatív szövetséges a migrációt és a kontinens demográfiai hanyatlását emelte ki olyan problémás területként, amelyekkel azonnal foglalkozni kell – írja a The European Conservative. Abban is egyetértettek, hogy az uniós csúcspozíciók elosztásakor figyelembe kell venni az európai választások eredményét és az Európai Parlament jobbra tolódását.

Meloni azt hangsúlyozta, hogy az illegális migráció és az embercsempészet megállítása, az EU külső határainak védelme, valamint a származási és tranzitországokkal való együttműködés mind Magyarország, mind Olaszország számára prioritás.

Orbán Viktor elmondta, hogy támogatja az afrikai országok fejlődését segítő olasz terveket, mert húsz éven belül Afrika népessége kétszer akkorára nő, mint az EU jelenlegi lakossága. A magyar elnökség nem törekszik gyors lépésekre az Ukrajnával folytatott uniós csatlakozási tárgyalások ügyében, mivel Magyarország az egyetlen uniós tagállam, amely egyértelműen ellenzi a háború sújtotta ország tagságát.

Giorgia Meloni - Viktor Orban meeting in Rome
Az olasz miniszterelnök Giorgia Meloni (L) hivatalos ünnepséggel köszönti Orbán Viktor magyar miniszterelnököt a római Chigi-palota udvarán 2024. június 24-én (Fotó:  Anadolu/AFP/Olasz miniszterelnökség)

A lap kiemelte, hogy a két kormányfő egyetért abban is, hogy az európai választások eredményét figyelembe kell venni az uniós vezetők tárgyalásai során, hogy megfelelő jelölteket találjanak a fő uniós intézmények élére. 

Orbán Viktor óva intett attól, hogy a parlamentet uraló jelenlegi centrista-szocialista szövetség felossza egymás között a legjobb pozíciókat.

Mint mondta, egyetlen ország sem érezheti magát kisebbségben vagy ellenzékben, ez filozófiailag és stratégiailag rossz út, amelyet az EU-nak nem szabad követnie. 

A magyar miniszterelnök hétfőn megerősítette, hogy a Fidesz nem csatlakozik az ECR-hez, annak ellenére, hogy szoros kapcsolatot ápolnak Giorgia Melonival és pártjával. Ezt a magyarellenes román párt, az AUR csatlakozásával indokolta.

Borítókép: Giorgia Meloni (j) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatót tart 2024. június 24-i találkozójuk után a római Chigi-palotában, Olaszországban (Fotó: Anadolu/AFP/Olasz miniszterelnökség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.