A vesztesek kegyeiért könyörög Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke kénytelen lehet a zöldekre és a liberálisokra támaszkodni második mandátumának biztosítása érdekében, hetekkel azután, hogy a két frakció pártjai csúnyán leszerepeltek az európai választásokon.

Forrás: Politico2024. 07. 15. 11:48
VON DER LEYEN, Ursula; SCHOOF, Dick
Brüsszel, 2024. július 8. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) fogadja Dick Schoof új holland miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2024. július 8-án. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden szavazat számítani fog pár nap múlva Ursula von der Leyennek, amikor megpróbálja meggyőzni az Európai Parlament 720 képviselőjének valamivel több mint felét, hogy adjanak neki esélyt a második mandátumra. Ha a csütörtöki szavazáson elbukik, az példátlan politikai válságba sodorhatja az Európai Uniót, és a tagállamok vezetőinek új jelöltről kell megegyezniük – írja a Politico brüsszeli hírportál.

A számítások elég szoros eredményt mutatnak. A szükséges 361 szavazat megszerzéséhez Ursula von der Leyen elsősorban arra a három csoportra összpontosít, amely 2019-ben támogatta őt, amikor kilenc szavazattal sikerült átjutnia a parlamenten: saját Európai Néppártjára (EPP), a szocialistákra és a Renew liberálisaira támaszkodik.

A három centrista frakció együtt körülbelül ötvenfős többséget adhatna neki, de csak abban az esetben, ha a titkos szavazáson az összes képviselő rá szavaz, ami szinte biztosan nem fog megtörténni. A korábbi bizottságielnök-választásokon a jelöltet támogató informális koalíció mintegy tizenhárom százaléka másképpen szavazott. Valamint mindhárom centrista frakcióból vannak olyan EP-képviselők, akik már nyilvánosan kijelentették, hogy nem fognak Von der Leyenre szavazni.

Ez arra késztette a háborúpárti Ursula von der Leyent, hogy intenzív tárgyalásokat folytasson az egyes európai parlamenti képviselőkkel és képviselőcsoportokkal, és ígéretet tegyen arra, hogy a következő öt évre szóló tervébe beépíti a politikai vágyaikat.

Eddig hosszúra nyúló megbeszéléseket tartott saját frakciójával, az EPP-vel, valamint a szocialistákkal, a liberálisokkal és a zöldekkel.

Ursula von der Leyen mindazonáltal igyekszik megnyerni az egyes ECR-képviselők és küldöttségek támogatását is, amennyiben úgy véli, hogy azok egyetértenek az Európai Unióval és a jogállamisággal kapcsolatos nézeteivel, valamint Ukrajna támogatásával az oroszokkal szemben. Ezt a szocialisták azonban nem nézik jó szemmel, és figyelmeztették, hogy ne kössön megállapodást a jobboldali pártcsaláddal, amennyiben azt akarja, hogy a szocialisták támogassák.

Nicola Procaccini, az ECR társelnöke csütörtökön azt mondta, hogy jelenleg nem tudja elképzelni, hogy képviselői Ursula von der Leyenre szavazzanak, bár sok múlik a frakcióval való keddi találkozáson.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j) fogadja Dick Schoof új holland miniszterelnököt a bizottság brüsszeli székházában 2024. július 8-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)
 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.