„Az X közösségi oldal zsarolása és fenyegetése sérti az uniós értékeket”

Súlyos aggodalomra ad okot, hogy az Európai Bizottság az X zsarolására és egyes politikai vélemények cenzúrázására használja az uniós jogszabályokat, a Patrióták Európáért képviselői szerint.

2024. 07. 29. 17:03
gálkinga, Gál Kinga (Forrás: Facebook/Gál Kinga)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke, a Patrióták frakcióvezető-helyettese, Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője és a Patrióták Európáért frakció francia, spanyol, osztrák és cseh képviselői írásbeli választ igénylő kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz az X nevű közösségimédia-platform ellen indított brüsszeli eljárás kapcsán. Az EP-képviselők szerint 

súlyos aggodalomra ad okot, hogy az Európai Bizottság az X zsarolására és egyes politikai vélemények cenzúrázására használja az uniós jogszabályokat.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság július közepén a digitális szolgáltatásokról szóló uniós rendelet (DSA) megsértésével vádolta meg az X közösségi platformot. Erre reagálva Elon Musk, a közösségi oldal tulajdonosa úgy reagált: 

a bizottság korábban jogszerűtlen, titkos alkut ajánlott fel nekik, amelyben arra tettek ajánlatot, hogy a platformon közzétett tartalmak cenzúrázásáért cserébe eltekintenek a büntetéstől. Musk elmondta: míg a többi platform elfogadta az alkut, az X nem.

Az EP-képviselők szerint mindez aggodalomra ad okot, hiszen arra enged következtetni, hogy 

az Európai Bizottság elfogultan alkalmazza az uniós rendeletet, és zsarolással a politikailag nemkívánatos tartalmak cenzúrázására akarja rákényszeríteni a közösségi oldalakat.

Az EP-képviselők azzal a kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz, hogy pontosan mi volt az ajánlott titkos alku tartalma, és vajon a bizottság szerint „az egyes politikai vélemények cenzúrázását megtagadó platformok fenyegetése és megbüntetése összhangban áll-e az uniós értékekkel, például a jogállamiság elvével és az alapvető jogokkal”. 

Az EP-képviselők arra is kíváncsiak, hogy az Európai Bizottság hogyan biztosítja azt, hogy az uniós jogszabályok alkalmazása ne vezessen egyes politikai vélemények cenzúrázásához és a szólásszabadság korlátozásához.

Borítókép: Gál Kinga (Forrás: Facebook/Gál Kinga)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.