Bóka János: Ha aktív szerepet akarunk játszani az orosz–ukrán konfliktus lezárásában, nyitva kell hagyni a kommunikációs csatornákat

Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalásai nem sértettek meg semmilyen nemzetközi vagy hazai jogszabályt, jelentette ki Bóka János a Brüsszelben tartott sajtótájékoztatón.

2024. 07. 10. 12:43
BÓKA János
EU-elnökség - A Polgári Magyarországért Alapítvány brüsszeli képviseletének rendezvénye Fotó: Purger Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bóka János, Magyarország európai uniós ügyekért felelős minisztere Brüsszelben tartott sajtótájékoztatót, amelynek fő témája Magyarország soros elnöksége volt. Beszámolt a soros elnökség eddigi tevékenységéről és az Európai Unió Tanácsának informális üléseiről, amelyek során a fő téma Európa versenyképességének javítása volt. 

Szót ejtett Orbán Viktor békemissziójáról is, amelynek során Ukrajnában, Oroszországban, Kínában és Washingtonban is tárgyalt a miniszterelnök. Ennek kapcsán kijelentette: 

Ezek nem az Európai Unió vagy annak bármely intézménye nevében történtek. A magyar miniszterelnök átérzi a soros elnökség felelősségét, és ezért informálta az Európai Unió Tanácsának elnökét és az állam- és kormányfőket ezekről a látogatásokról. Ám nincs elfogadott protokoll, amelyet Magyarországnak be kellene tartania a tájékoztatással kapcsolatban.

Azzal kapcsolatban, hogy a békemisszió körül kialakult figyelem mennyire fogja negatívan befolyásolni Magyarország soros elnökségét, hangsúlyozta: 

Ami az időzítést illeti, ezek nagyon kényes látogatások, és technikailag ez  volt az egyetlen lehetséges módja annak, hogy meg tudjuk szervezni ezeket. Ami az elnökséget illeti, biztos vagyok benne, hogy a célkitűzéseinket meg tudjuk valósítani.

Borítókép: Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter interjút ad a Polgári Magyarországért Alapítvány brüsszeli képviseletének fogadásán 2024. július 9-én (Fotó: MTI/Purger Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.