A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Feszültség Peking és a NATO között

Az Európai Unióhoz akkreditált kínai nagykövetség szóvivője szerint a NATO-csúcstalálkozó szerdán nyilvánossá tett, tervezett nyilatkozata tele van harcias retorikával, a Kínával kapcsolatos tartalom pedig provokációkat és hazugságokat tartalmaz.

Forrás: MTI2024. 07. 11. 11:48
STOLTENBERG, Jens
Washington, 2024. július 11. Jens Stoltenberg NATO-fõtitkár sajtóértekezletet tart a washingtoni Walter E. Kongresszusi Központban 2024. július 10-én, a NATO alapításának 75. évfordulója alkalmából tartott háromnapos csúcstalálkozó második napján. MTI/AP/Matt Rourke Fotó: Matt Rourke
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tervezet szerint Kína az ukrajnai orosz háborús erőfeszítések döntő elősegítőjévé vált, és Peking továbbra is rendszerszintű kihívást jelent Európára és a biztonságra nézve. 

Mindannyian tudjuk, hogy nem Kína az ukrajnai konfliktus okozója

 – jelentette ki a szóvivő.

A washingtoni NATO-csúcstalálkozó nyilatkozata tele van hidegháborús mentalitással és harcias retorikával, a Kínával kapcsolatos tartalom pedig hemzseg a provokációtól, hazugságoktól, uszításoktól és rágalmaktól

 – tette hozzá.
A csúcstalálkozón a NATO-országok vezetői határozottabban foglaltak állást Kína Oroszországnak nyújtott támogatásával kapcsolatban, az új nyilatkozat pedig megerősítette a Kínával kapcsolatos korábbi NATO-nyilatkozatokat.

Kína alapvető álláspontja az ukrajnai kérdésben a béketárgyalások, és a politikai rendezés előmozdítása, melyet széles körben elismert és értékelt a nemzetközi közösség

 – mondta a kínai szóvivő.
Az ukrajnai háború kitörésének első évfordulóján 12 pontból álló rendezési javaslatot tett közzé a kínai kormány, mely a párbeszéd folytatására és a nukleáris fegyverek bevetésének teljes tilalmára szólítja fel Oroszországot és Ukrajnát, és felszólít a polgári lakosság elleni támadások elkerülésére is.

Kína már a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt arra szólította fel a védelmi szövetséget, hogy gondolja át törekvéseit az ázsiai és csendes-óceáni térségben, arra kérve a NATO-t hogy változtasson Kínáról kialakított képén és hagyjon fel a hidegháborús mentalitással.

Lin Csien, a kínai külügyi tárca szóvivője szerint NATO regionális védelmi szövetségnek nevezi magát, azonban folyamatosan átlépi a határait, kiterjeszti a mandátumát, túllép a védelmi zónáján és konfrontációt idéz elő, amellyel felfedi mélyen gyökerező hidegháborús mentalitását és ideológiai elfogultságát.

A washingtoni NATO-csúcstalálkozón a Kínával kapcsolatos nemzetközi ügyek mellett a védelmi szövetség indiai- és csendes-óceáni térséggel folytatott fokozott együttműködését készülnek megvitatni a szövetségesek és a partnerországok.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart a washingtoni Walter E. Kongresszusi Központban 2024. július 10-én, a NATO alapításának 75. évfordulója alkalmából tartott háromnapos csúcstalálkozó második napján (Fotó: MTI/AP/Matt Rourke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.