Élő közvetítés
Spanyolország
ÉLŐ
Anglia

Itt az orosz reakció Ukrajna NATO-ba vezető visszafordíthatatlan útjára

A kemény beszólásairól is híressé vált volt orosz elnök elmondta, hogy milyen következményekkel járhat Kijev útja a katonai szövetségbe. Dmitrij Medvegyev szerint Moszkvának mindent meg kell tennie, hogy eltűnjön a NATO és Ukrajna is.

2024. 07. 11. 10:51
Justin Trudeau Kanada miniszterelnöke 2024. július 10-én találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a NATO 75. évfordulós csúcstalálkozója alkalmából. (Fotó: Adrian Wyld / POOL / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszországnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Ukrajna „visszafordíthatatlan útja” a NATO felé, amelyre a szövetségnek a washingtoni csúcstalálkozón közölt nyilatkozata is utalt, vagy az ország függetlensége, vagy a katonai tömb, de még jobb, ha mindkettő megszűnésével végződik. Ezt írta Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese a Telegram-csatornáján.

Dmitrij Medvegyev Oroszország korábbi elnöke, Putyin elnök szövetségese 2023. június 1-jén ellátogatott a dél-oroszországi Volgográd régióba. (Fotó: Jekaterina SHTUKINA / SPUTNIK / AFP)
Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi elnöke, Putyin elnök szövetségese 2023. június 1-jén ellátogatott a dél-oroszországi Volgográd régióba (Fotó: AFP/Szputnyik/Jekaterina Shtukina)

Továbbra is támogatjuk [Ukrajnát] a teljes euro-atlanti integráció felé vezető úton, beleértve a NATO-tagságot is. Ezt mondták tegnap ellenségeink a szövetség washingtoni nyilatkozatában. A következtetés nyilvánvaló. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy Ukrajna „visszafordíthatatlan útja” a NATO felé akár Ukrajna eltűnésével, akár a NATO eltűnésével végződjön

 – áll a bejegyzésében. Medvegyev hozzátette: az lenne a legjobb, ha mindkettő teljesülne.

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Jens Stoltenberg főtitkár szerdán Washingtonban a tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Észak-atlanti Tanács ülése után a szervezet 75. évfordulós csúcstalálkozóján úgy fogalmazott: 

Ukrajna útja a NATO-tagság felé visszafordíthatatlan.

Jens Stoltenberg kifejtette, hogy az Ukrajna támogatására hozott döntések nem teszik a szövetséget a konfliktus részesévé, de segítenek Ukrajnának abban, hogy élni tudjon az önvédelem jogával.

Hozzátette, hogy negyvenmilliárd eurós kiindulási összeggel pénzügyi ígéret is született Ukrajna számára, hogy olyan katonai erőt tudjon kiépíteni, amely győzelemre képes és el tudja hárítani az orosz agressziót, valamint elrettentést jelent a jövőben.

Jens Stoltenberg szavai szerint ezek az eszközök arra szolgálnak, hogy a háború lezárható legyen, és úgy fogalmazott, hogy „minél hitelesebb és minél tartósabb a támogatás, Moszkva annál gyorsabban felismeri majd, hogy nem tud bennünket kifárasztani".  

A NATO-csúcstalálkozó szerdán nyilvánossá tett nyilatkozata úgy fogalmaz, hogy Ukrajna jövője a NATO-ban van, és a szövetség „folytatja támogatását a teljes euroatlanti integráció felé vezető visszafordíthatatlan úton, ide értve a NATO-tagságot is”. A NATO-ba való hivatalos meghívóval kapcsolatban a közleményben az olvasható, hogy az akkor történhet meg, amikor a szövetségesek között erről egyetértés születik és Ukrajna teljesíti a feltételeket.

Borítókép: Justin Trudeau Kanada miniszterelnöke 2024. július 10-én találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a NATO 75. évfordulós csúcstalálkozója alkalmából (Fotó: AFP/Adrian Wyld)

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.