Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Itt az újabb fordulat a Fico elleni merénylet ügyében

Megváltozott a Robert Fico szlovák kormányfő elleni merénylet jogi minősítése. A támadónak segítője is lehetett.

Forrás: Ma72024. 07. 04. 13:34
Az AFPTV által megszerzett videófelvételről készült képen látható, amint a biztonsági személyzet elfog egy feltételezett fegyverest (C/GROUND), miután 2024. május 15-én lelőtték Szlovákia miniszterelnökét. Fotó: RTVS Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terrortámadásnak minősítették a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletet – közölte csütörtökön az ország főügyésze, írta az Independent.

Az AFPTV által megszerzett videófelvételről készült képen látható, amint a biztonsági személyzet Robert Fico (k) szlovák miniszterelnököt egy jármű felé viszi, miután 2024. május 15-én meglőtték (Fotó: AFP/RTVS)

A szlovák Legfőbb Ügyészség közlése szerint a gyanúsítottat csütörtökön tájékoztatták az átminősítésről, eddig előre kitervelt gyilkosság különösen súlyos bűncselekménye ügyében zajlott eljárás.

A begyűjtött bizonyítékok alapján terrortámadás különösen súlyos bűncselekménye miatt folytatódik ellene a büntetőeljárás a Btk. 419. § 1 bek. a), a 2. bek. b), továbbá a Btk. 139 § 1 bek. h) pontja alapján – tette hozzá a szervezet szóvivője, számolt be róla a Ma7.

Maros Zilinka legfőbb ügyész közleményben tudatta, hogy a csak J. C. néven azonosított gyanúsított, akit eredetileg gyilkossági kísérlettel vádoltak, most további vádakkal néz szembe. Zilinka elmondta, hogy a változtatás a nyomozók birtokába jutott bizonyítékokon alapul, de további részleteket nem közölt.

A kormánytisztviselők eredetileg azt jelentették ki, hogy politikai indíttatású támadásról van szó, amelyet egy „magányos farkas” követett el, de később közölték, hogy egy „harmadik fél” is közreműködhetett, aki „az elkövető érdekében cselekedett”.

Fico jelenleg otthonában lábadozik a május 15-i merénylet során szerzett sebesüléseiből, a támadót azonnal letartóztatták, és a bíróság elrendelte, hogy rács mögött maradjon.

A háborúpárti nézeteket valló merénylő Juraj Cintula állítása szerint nem megölni, kizárólag megsebesíteni szerette volna a szlovák miniszterelnököt, írta korábban az Új Szó hírportál.

Lapunk is megírta korábban, hogy megállapítást nyert a merénylő háborúpárti álláspontja. A nyomozóknak több tanúvallomás is rendelkezésükre áll, ezek közül az egyik egy nőé, aki Juraj Cintula miniszterelnökhöz való hozzáállásáról beszélt. Eszerint a támadót zavarta a kormányfő Oroszországhoz és Magyarországhoz való hozzáállása.

Konkrétan, ahogy… viszonyult, hogy jó kapcsolatot ápolt velük, nem tetszett neki, hogy… negatívan nyilatkozott az Európai Unióról. A tanú továbbá azt állította, hogy tudott arról, hogy a Facebookon azt írta, hogy x-et meg kell állítani.

– áll a bírósági végzésben. Lapunk azt is megírta, hogy Juraj Cintula már korábban is teli torokból szidta háborúellenes álláspontja miatt a szlovák kormányfőt. Már a merénylet előtt is tüntetett Fico ellen, amikor április 24-én Alsókorompán szintén kihelyezett kormányülésen vett részt a miniszterelnök.

„Éljen Ukrajna”, „hazaárulók” vagy „elég Ficóból” – többek között ezeket kiabálta a merénylő már korábban is egy másik kihelyezett kormányülésen a tüntetők között.

Borítókép: Az AFPTV által megszerzett videófelvételről készült képen látható, amint a biztonsági személyzet elfog egy feltételezett fegyverest (C/GROUND), miután 2024. május 15-én meglőtték Szlovákia miniszterelnökét. (Fotó: AFP/RTVS)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.