Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Meloni jókívánságait küldte Orbán Viktornak

Sok szerencsét és jó munkát kívánt a soros elnökséghez Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek Giorgia Meloni olasz kormányfő, aki támogatásáról biztosította a magyar miniszterelnököt.

2024. 07. 02. 15:01
ORBÁN Viktor; MELONI, Giorgia
Orbán Viktor és Giorgia Meloni találkozója Rómában
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jobboldali szövetségesével múlt hét hétfőn találkozott Orbán Viktor, amikor a soros elnökség legfontosabb témáiról egyeztettek. Az olasz miniszterelnök az X-en bejegyzett üzenetben azt írja,

Sok szerencsét szeretnék kívánni Orbán Viktor miniszterelnöknek, egyben együttműködésemről biztosítom a napirenden szereplő prioritások megvitatásakor. Az EU globális versenyképességétől a védelmi politika megerősítéséig, a Nyugat-Balkán felé irányuló bővítésektől kezdve az illegális bevándorlás megfékezéséig. Ugyanúgy a kohéziós politika, a közös agrárpolitika kérdésében, valamint a demográfiai kihívások területén. 

Az olasz sajtó foglalkozik a soros elnökséggel és Orbán Viktor keddi kijevi látogatásával. A lapok arról tájékoztatnak, hogy lényeges eredmények születtek a két ország határa közelében élő magyar ajkú ukrán kisebbség jogairól, melyek hosszas tárgyalások után véglegessé váltak. A találkozó előfeltétele az volt, hogy a nemzetiségi jogok kérdése megoldódjon, erről az elmúlt hetekben megállapodás született. Ezt a magyarok sikerként értékelik – írja az Ansa hírügynökség. 

A lapok azt is hangsúlyozzák, a magyar miniszterelnök először ment Ukrajnába a háború kirobbanása óta. Orbán Viktor azért utazott Kijevbe, hogy megbeszélést folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, annak ellenére, hogy még az EU-n belül is több alakalommal ellenezte Ukrajnának nyújtott katonai támogatást. 

A magyar miniszterelnök első számú célkitűzése, hogy a béke lehetőségeiről tárgyaljon az ukrán elnökkel. A soros elnökség vezetőjeként fontos feladatának tekinti, hogy felmérje a konfliktus enyhítésének lehetőségeit 

– írják az olasz lapok. 

Borítókép: Orbán Viktor és Giorgia Meloni találkozója Rómában (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.