Elég volt! - Szászország miniszterelnöke az ukrajnai segélyek csökkentésére szólít fel

Németország elérte a határait Ukrajna támogatásában – véli a szászországi miniszterelnök, aki ismét a Moszkvával való tárgyalások mellett foglal állást.

Forrás: Die Zeit2024. 08. 09. 10:38
Election forum for the state elections in Saxony
2024. augusztus 8., Szászország, Drezda: Michael Kretschmer (CDU, l), Szászország miniszterelnöke és Sabine Zimmermann, a BSW (Sahra Wagenknecht Szövetség) vezető jelöltje a három nagy szász napilap választási fórumán áll a pódiumon. Fotó: ROBERT MICHAEL Forrás: dpa Picture-Alliance /AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök az Ukrajnának nyújtott fegyversegélyek csökkentésére szólított fel, írja a Die Zeit.

Election forum for the state elections in Saxony
2024. augusztus 8., Szászország, Drezda: Michael Kretschmer (CDU), Szászország minisztere int a három nagy szász napilap választási fórumán a Kraftwerk Mitte-i erőműben (Fotó:  dpa Picture-Alliance/AFP/Robert Michael)

Nem folytathatjuk tovább a fegyverekre szánt pénzek biztosítását Ukrajnának, hogy ezek a fegyverek elhasználódjanak és ne érjenek el semmit.

– hangsúlyozta a CDU politikusa.

„Támogatás igen, de ismerjük fel, hogy elértük a határainkat.”

Kretschmer arra a kérdésre, hogy támogatja-e az Ukrajnának nyújtott német fegyversegélyek megszüntetését így válaszolt:

Kezdettől fogva a fegyverszállítások ellen emeltem fel a szavam, és a diplomáciai kezdeményezések mellett kampányoltam...Két éve nagyon világos véleményem van erről, és sajnálattal kell mondanom, hogy ez sok tekintetben beigazolódott.

A német kereszténydemokrata politikus szerint az ukrajnai háború nem a csatatéren, hanem a tárgyalóasztalnál ér véget.

A szász miniszterelnök tavaly már szintén a tűzszünet mellett érvelt, véleménye szerint Ukrajna csak nyugati segítséggel háríthatja el az orosz inváziót és Németország az USA után a második legerősebb támogatója.

Bundestag
Robert Habeck (Alliance 90/The Greens), a szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter részt vesz a Bundestag ülésén (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP /Kay Nietfeld)

Kretschmer: Minden elszabadult

A 2025-ös német költségvetésről szóló vita kapcsán Kretschmer az egyre növekvő költségekre is utalt. 

A koronavírus előtt 344 milliárdos költségvetési volumennel rendelkeztünk. Most 480 milliárdnál tartunk, és a koalíciós kormány mégsem tud megegyezni a költségvetésről

– nehezményezte a tartományi miniszterelnök.

Ez is azt mutatja, hogy minden kicsúszott a kezünkből. Állampolgári juttatás ötvenmilliárd körül, migráció tízmilliárdok, fegyversegély tízmilliárdok. Ez így nem fog működni

– figyelmeztetett.

Három német szövetségi tartományban, Szászországban, Türingiában és Brandenburgban szeptemberben új tartományi parlamenteket választanak. Az Alternatíva Németországért (AfD) és a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) a béke és a migráció kérdésére összpontosít. Mindkét párt ellenzi az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat, és az Ukrajna és Oroszország közötti azonnali tárgyalások mellett foglal állást. 

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusai a három érintett tartományban nem zárták ki a Sahra Wagenknecht Szövetséggel való esetleges együttműködés lehetőségét, amit a baloldali párt a partnerek ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontjától tehet függővé.

Borítókép: 2024. augusztus 8., Szászország, Drezda: Michael Kretschmer (CDU, l), Szászország miniszterelnöke és Sabine Zimmermann, a BSW (Sahra Wagenknecht Szövetség) vezető jelöltje a három nagy szász napilap választási fórumán áll a pódiumon (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Robert Michael)
 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.