Kitoloncolt afrikai migránsokat szállított vissza az egyik civil hajó Olaszországba

Kihajózási tilalom és pénzbüntetés lett az ügy vége.

2024. 08. 30. 21:46
Korábban kitoloncolt migránsok térnek vissza Olaszországba a civil szervezetek segítségével
Korábban kitoloncolt migránsok térnek vissza Olaszországba a civil szervezetek segítségével Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb feszültség alakult ki a civil szervezetek és a Giorgia Meloni vezette olasz kormány között. Ezúttal a Geo Barents civil szervezet hajó miatt alakult ki a vita. Az olasz hatóságok hatvannapos leállásra büntették a hajót, amely hétfő reggel kötött ki Salernóban, hogy partra tegyen 191 bevándorlót. A szigorú szankcióról azért döntöttek az olaszok, mert a civil hajó kapitánya már korábban is több alkalommal megszegte a szabályokat, és most sem kommunikált az illetékes szervekkel a mentési műveletről.

A szervezet emellett egy 3300 eurós pénzbüntetést is kapott. A Geo Barents szerint az olasz hatóságok döntése önkényes és embertelen, ők csak életeket mentenek a tengeren.

Később azonban kiderült, hogy kitoloncolt migránsok is volt a hajón. A 191 utas között olyan férfiak is voltak, akiket 2022-ben már elküldtek Olaszországból. 

Ebben volt segítségére a civil hajó. A kitoloncolt tunéziai férfi még a partraszállás előtt a vízbe ugrott, így próbált megszökni a hatósági ellenőrzés elől. Több civil szervezet is úgy döntött, hogy fellebbeznek az olasz hatóságok döntése ellen. 

Az olasz sajtó arról is beszámolt, hogy a héten további négy személyt letartóztattak a hatóságok Lampedusa szigetén. A négy afrikai férfiról a kikötés után a regisztráció során kiderült, már korábban kitoloncolták Olaszország területéről, de most újra megpróbáltak visszajutni az országba.

Borítókép: Korábban kitoloncolt migránsok térnek vissza Olaszországba a civil szervezetek segítségével (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.