Még egyszer utoljára megalázták Bident a demokraták

Megkezdődött Chicagóban a Demokrata Nemzeti Konvenció. Joe Biden elnök csak a televíziós főműsoridő után kapott szót.

2024. 08. 20. 7:54
BIDEN, Joe; HARRIS, Kamala
Largo, 2024. augusztus 15. Joe Biden amerikai elnök (b) és Kamala Harris alelnök köszönti a résztvevõket a Maryland állambeli Largóban tartott rendezvényen 2024. augusztus 15-én. Biden és Harris az eseményen jelentette be, hogy az amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium (HHS) 10 vényköteles gyógyszer árát csökkenti a 66 millió amerikai egészségügyi ellátását fedezõ Medicare ártágyalásainak köszönhetõen. A készítmények új ára 2026-ban lép hatályba, a program célja, hogy 2031-ig évente 25 milliárd dollárral csökkenjen a gyógyszerekre kifizetett összeg. MTI/AP/Stephanie Scarbrough Fotó: Stephanie Scarbrough
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helyi idő szerint hétfőn este megkezdődött a Demokrata Nemzeti Konvenció (DNC) Chicagóban. A rendezvény első napján formálisan is megerősítették Tim Walz minnesotai kormányzó alelnökjelöltségét.

Ashley Biden első lánya és Kamala Harris demokrata elnökjelölt, amerikai alelnök a színpadon a Demokrata Nemzeti Kongresszus első napján a United Centerben 2024. augusztus 19-én, Chicagóban, Illinois államban.
Ashley Biden első lánya és Kamala Harris demokrata elnökjelölt, amerikai alelnök a színpadon a Demokrata Nemzeti Kongresszus első napján a United Centerben 2024. augusztus 19-én, Chicagóban, Illinois államban (Fotó: Getty Images via AFP)

 

Maga Kamala Harris alelnök, a demokraták elnökjelöltje is szólt az egybegyűltekhez, arra hívva fel őket, hogy ünnepeljék „hihetetlen elnökünket”, Joe Bident.

Harris után több demokrata politikus váltotta egymást a pódiumon. Kathy Hochul New York-i kormányzó érdemi mondanivaló helyett csak Donald Trump volt amerikai elnök, a republikánusok elnökjelöltjének szidalmazásáig jutott.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó „felemelőnek” nevezte, hogy Kamala Harris lett a demokraták elnökjelöltje, szerinte ez mindent megváltoztat nem csupán a demokraták, de az egész Egyesült Államok számára.

Hillary Clinton volt külügyminiszter és korábbi elnökjelölt szintén Harrist dicsérte.

Kamalának megvan a karaktere, a tapasztalata és a víziója ahhoz, hogy vezessen minket

– idézi Clintont a Fox News amerikai televíziós hálózat.

A volt külügyminiszter nem állta meg, hogy szóba ne hozza a 2016-os elnökválasztási ellenfele, Donald Trump ellen New Yorkban született ítéletet.

Donald Trump elaludt a saját tárgyalásán, és amikor felébredt, a maga nemében történelmet írt: ő az első ember, aki 34 bűncselekmény miatt elítéltként indult az elnökválasztáson

– mondta Clinton, majd mosolyogva bólogatott a résztvevők „zárjátok be” skandálására.

A szélsőbaloldali New York-i képviselő, Alexandria Ocasio-Cortez szerint Kamala Harris „ritka és értékes lehetőség” az Egyesült Államok számára.

Bár Chris Murphy connecticuti szenátor úgy fogalmazott, hogy a DNC első estéje Joe Biden politikusi pályafutásának, szenátori, alelnöki és elnöki tevékenységének ünnepléséről szól, maga az „ünnepelt” csak késő éjjel, jóval a televíziós főműsoridő után, valamivel éjfél előtt kapott szót.

Az elnök beszédében elmondta, hogy igyekszik békét teremteni a Gázai övezetben, ugyanakkor megvédte az Izrael-ellenes tüntetőket, mondván, „igazuk van”. Biden végig többes számban beszélt az olyan népszerűtlen döntéseiről, mint például az elektromos járművek támogatása vagy a határvédelem és az illegális bevándorlás kérdése. Ezzel mintegy rátolta a felelősség egy részét alelnökére, Kamala Harrisre, akinek párttársai nyomásának engedve egy hónappal ezelőtt adta át az elnökjelöltséget.

Biden szerint még sok feladata van az elnöksége hátralévő öt hónapjára, és azokat el is szeretné végezni.

Az, hogy 2020-ban Kamala Harrist választotta alelnökjelöltjének, „karrierje legjobb döntése volt” – idézte az idős elnököt a New York Post amerikai napilap. Biden egyúttal hevesen tagadta, hogy dühös lenne azokra, akik megbuktatták.

Természetesen ő sem mulasztotta el, hogy Donald Trumpot támadja, „elítélt bűnözőnek” nevezve a republikánus elnökjelöltet.

Míg Biden felesége és lánya szintén felszólalt az este folyamán, fia, Hunter Biden igyekezett kerülni a reflektorfényt. Az ifjabbik Biden külföldi üzleti kapcsolatairól épp a konvenciót megelőző napon tettek közzé egy jelentést a republikánus képviselők, szeptemberben pedig adócsalási per vár rá Kaliforniában.

A demokrata nagygyűlés első napján megtartották a formális szavazást Kamala Harris alelnökjelöltjéről, Tim Walzról.

A DNC-t káosz kísérte Chicagóban. Radikális baloldali tüntetők például áttörték a titkosszolgálat által felállított kordont – számol be róla a Breitbart amerikai hírportál. Az incidens után több tüntetőt is őrizetbe vettek. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök, a Demokrata Párt elnökjelöltje (Fotó: MTI/AP/Stephanie Scarbrough)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.