Mike Lynch milliárdos brit nagyvállalkozóé a szuperjachtról felhozott ötödik holttest

Mike Lynch brit nagyvállalkozóé az ötödik holttest, amelyet a tűzoltóság búvárai az elsüllyeszthetetlennek tartott Bayesian luxusjachtról hoztak fel és szállítottak partra a szicíliai Porticello kikötőjében – közölte csütörtökön az olasz parti őrség. Már csak Lynch lányát keresik a hajótestben.

Forrás: MTI2024. 08. 22. 18:49
Mike Lynch brit üzletember, akit nemrég felmentettek az Egyesült Államokban egy 11 milliárd dolláros csalás vádja alól, az eltűntek között van, miután egy szuperjacht elsüllyedt Dél-Olaszországnál - közölte egy, a mentési munkálatokhoz közel álló forrás 2024. augusztus 19-én. A forrás szerint Lynch felesége a 15 ember között volt, akiket kimentettek, miután a „Bayesian” nevű luxusjacht az éjszaka folyamán heves szél és esőzések közepette elsüllyedt Szicília partjainál, és hatan eltűntek.
Mike Lynch brit üzletember, akit nemrég felmentettek az Egyesült Államokban egy 11 milliárd dolláros csalás vádja alól, az eltűntek között van, miután egy szuperjacht elsüllyedt Dél-Olaszországnál - közölte egy, a mentési munkálatokhoz közel álló forrás 2024. augusztus 19-én. A forrás szerint Lynch felesége a 15 ember között volt, akiket kimentettek, miután a „Bayesian” nevű luxusjacht az éjszaka folyamán heves szél és esőzések közepette elsüllyedt Szicília partjainál, és hatan eltűntek. Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lynch lánya, a 18 éves Hannah az egyetlen, akinek a holttestét még nem találták meg a búvárok. A hétfői baleset óta hat személy, köztük a családi körben bírósági felmentését ünneplő Mike Lynch holttestét találták meg a tűzoltóság búvárai.

A hatóságok korábban közölték, hogy a hajóroncsból Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley elnöke, Bloomer felesége, Judy, illetve Cris Morvillo és felesége, Neda Morvillo holttestét hozták fel és azonosították. Morvillo Lynch ügyvédje volt, Bloomer pedig Lynch koronatanúja volt a vállalkozó csalási perében.

A brit zászló alatt közlekedő, 56 méteres Bayesian luxusjacht hétfő este süllyedt el egy vihar közepette Porticello kikötőjénél, a szicíliai partoktól egy kilométerre. A polgári védelem elmondása szerint egy víztölcsérnek nevezett, tornádóhoz hasonló időjárási jelenség boríthatta fel a hajót, amely gyorsan a mélybe süllyedt.

A Bayesian biztonságos hajó, mivel más jachtokhoz képest kisebb felületen éri a szél, és sajátos szerkezetének köszönhetően elsüllyeszthetetlen testet alkot – mondta egy interjúban Giovanni Costantino, a luxushajókat forgalmazó Italian Sea Group vezérigazgatója, akinek meglátása szerint a fedélzeten tartózkodókat terheli a felelősség a tragédiáért. Az Italian Sea Group tulajdonában áll az elsüllyedt hajó gyártója, a Perini Navi.

Hibák sorozatát követték el

– mutatott rá Costantino a Corriere della Sera című lapban. – Az embereknek nem lett volna szabad a kabinokban tartózkodniuk, a hajót nem kellett volna lehorgonyozni, minden ajtónak és nyílásnak zárva kellett volna lennie – sorolta a vezérigazgató. A partról készült videófelvételen látszik, ahogy az árbóc fényei kialszanak. Ezt a hajót elöntő víz miatti rövidzárlat okozta – tette hozzá.

És az hogyan lehet, hogy a hajó legénysége nem tudott a közelgő rossz időjárásról?

– mutatott rá Costantino, aki szerint a jacht utasai egy abszurd eseményről is beszámoltak: elmondásuk szerint a vihar váratlanul érkezett. „Ez nem így volt” – szögezte le Constantino. Amikor egy hajót lehorgonyoznak, akkor ajánlatos egy embert a hajóhídra küldeni, aki az időjárást figyeli. Ha ezt tették volna, akkor nem maradtak volna le a vihar érkezéséről – fejtette ki a vezérigazgató.

Ehelyett úgy öntötte el a víz a hajót, hogy az emberek a kabinokban tartózkodtak. Csapdába estek, azok a szerencsétlen emberek úgy végezték, mint az egerek

 – mutatott rá a vezérigazgató. A hétfői baleset hivatalosan hat ember halálát okozta, mivel Lynch lánya még eltűntnek számít. A személyzet egy tagját még hétfőn holtan emelték ki a vízből. A jacht fedélzetén tartózkodó 22 ember közül 15-en életben maradtak. Egyikük, egy nő a kezében tartotta a hullámok fölé egyéves gyermekét a vízben, hogy megmentse az életét.


A búvárok nehezen találták meg a holttesteket a szuperjacht 50 méter mély tengerfenékre süllyedt roncsában. „Egy kristálygömbre lenne szükség ahhoz, hogy tudjuk, mikor találjuk meg a következő holttestet” – nyilatkozta Luca Cari, a tűzoltóság szóvivője. Elmondása szerint nagyon nehéz mozogni a roncs belsejében, egy métert előrehaladni akár 24 órába is telhet – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.