Balszerencse, tengerészátok és múltbeli, sötét ügyek: furcsa előzmények után süllyedt el a szuperjacht

Mintha elátkozták volna a Bayesian vitorlást, illetve az azon ünneplő társaságot. Még nem minden áldozatot találtak meg.

Forrás: BBC, Reuters, Világgazdaság, Yacht2024. 08. 21. 19:43
Porticello kikötőjében, Palermóhoz közel felszínre hozták a Bayesian luxusyachton levő hat ember közül az egyik áldozat holttestét. Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda reggel még hat, kora este már csak egy eltűnt holttestet kerestek a mentőcsapatok, miután napközben összesen öt utas maradványait találták meg a Bayesian névre keresztelt luxusjacht roncsában – számolt be korábban az esetről a Magyar Nemzet. A vitorlás fedélzetén összesen huszonketten tartózkodtak, amikor kikötött Porticellóban, egy Palermo közelében található halászfaluban. Közülük tizenöten megmenekültek, egy ember holttestét pedig megtalálták, így összesen hat embert kerestek még szerda reggel,

 Jonathan Bloomert, a Morgan Stanley International elnökét és feleségét, Anne Elizabeth Judith Bloomert, Mike Lynch milliárdos brit vállalkozót és lányát, Hannát, Lynch ügyvédjét, Chris Morvillót és feleségét, Nedát. 

A szerdán napközben megtalált négy holttestről délután még csak annyit lehetett tudni, hogy az egyik teljesen biztosan egy férfié volt.

Mára nem túlzás azt állítani, hogy a brit lobogós Bayesian nevű jachtról az egész világon hallottak. A luxushajó a porticellói kikötőtől körülbelül egy kilométerre horgonyzott le Szicília északi partjainál. Ezután történt a tragédia: a hajó elsüllyedt, miután az árbóca kettétört egy viharban hétfő kora reggel, bár állítólag utóbb az árbócot egyben találták meg a víz alatt. A szemtanúk szerint komoly vihar és hurrikánszerű szél csapott le a térségre, törmeléklavinát hagyva maguk után a móló környékén. 

Az átkeresztelt hajó balszerencsét hoz? 

A Bayesian egy 2008-ban épített 56 méter hosszú luxusjacht, amelyet az olasz Perini Navi cég gyártott, és az Associated Press cikke szerint nagyjából heti 215 ezer dollárért, avagy 195 ezer euróért bérelhető. Összefoglalójában a BBC arról számol be, hogy a hajó Angela Bacareshez köthető, aki nem más, mint Mike Lynch felesége. 

A szuperjacht neve, a Bayesian ahhoz a statisztikai elmélethez kapcsolódik, amely Lynch-et gazdaggá tette. Azonban nem volt ez mindig így, hiszen a jachtnak nem ez volt az eredeti neve, és persze tudományos bizonyíték erre nincs, 

érdekes vagy éppen tragikus összefüggés lehet a hajók átnevezése a különös balesetek között. 

A 9503392-es IMO-számú jachtot Eric Albada Jelgersma holland vállalkozó rendelte meg, aki azonban 2005-ben egy vitorlásbaleset miatt megbénult; a hajót 2008-ban, amint elkészült, eladták a holland John Groenewoudnak, aki a Salute nevet adta a jachtnak, azonban 2014 novemberében ő is túladott rajta. A Revtom Ltd. vette meg a vitorlást, amelynek a tulajdonosa Angela Bacares, Mike Lynch technológiai vállalkozó felesége – részletezi a történetet a Wikipédia. Ekkor történt, hogy a hajót átkeresztelték Bayesianra.

A hajók átkereszteléséről a Yacht nevű portál azt írja, hogy az ezzel kapcsolatos babonák mélyen gyökereznek a tengeri kultúrában, ugyanis sokan úgy vélik, hogy a hajó nevének megfelelő rituálék – ilyen például egy üveg pezsgő összetörése a hajó orra felett – nélküli megváltoztatása balszerencsét hozhat. Általánosan elterjedt nézet, hogy a szükséges szertartások elmulasztása Poszeidónt, a tenger ókori görög istenét haragíthatja meg, ami szerencsétlen eseményekhez vezethet a tengeren. 

Nagy üzletet csinált Lynch és társa, emiatt perelték be őket

Közben a Világgazdaság azt írja, mintha elátkozták volna a Bayesian vitorlást, illetve az azon ünneplő társaságot. Pontosabban azokat, akik Mike Lynch brit milliárdossal együtt érintettek voltak a Hewlett-Packard (HP) informatikai óriáscég által indított büntetőperben. A hat embert, akit szerda reggel még eltűntként kerestek, nemcsak az köti össze, hogy élvezték az 56 méteres Bayesian kínálta körülményeket, hanem az is, hogy ugyanazt ünnepelték. 

 

Mike Lynch milliárdos techguru bírósági felmentését a HP által indított büntetőperben.

A brit Lynch és vádlott-társa, Stephen Chamberlain azért került az amerikai igazságszolgáltatás elé, mert hazájuk végül kiadta őket, Lynch egy évet házi őrizetben is töltött, de az eljárás elhúzódott bő egy évtizedig.

Mike Lynch volt az Autonomy nevű szoftvercég társalapítója, amelynek a pénzügyekért felelős alelnöke Stephen Chamberlain volt. A HP dollármilliárdos csalással vádolta meg őket azután, hogy 2011-ben az Autonomyt 11 milliárd dollárért eladták az amerikai multinak. Lynch ezen az üzleten 800 millió dollárt kaszált, a HP azzal vádolta őket, hogy a cég értékét 8,8 milliárd dollárral túlárazták, és átverték ezzel az üzlettel.

Fotó: AFP

A két cégvezető pár nap különbséggel hunyt el

Az ügy vége az lett, hogy Mike Lynchet és Stephen Chamberlaint az idén júniusban a San Franciscó-i esküdtszék felmentette minden vádpont alól. Augusztus 17-én, a luxusjacht elsüllyedése előtt másfél nappal Stephen Chamberlain meghalt, amikor egy autó halálra gázolta kocogás közben az angliai Cambridgeshire-ben. Hétfőn, augusztus 19-én pedig elsüllyedt a Bayesian, éppen akkor, amikor állítólag azt ünnepelték, hogy felmentette őket a bíróság. Sajtóhírek szerint a szerdán megtalált négy holttest közül az egyik Mike Lynch-é volt. 

Továbbá a hajtón tartózkodott még Christopher Morvillo is, Lynch amerikai ügyvédje, akit csalási és korrupciós ügyekre szakosodott elit védőügyvédként tartanak számon. Nem sokkal Lynch felmentése után egy LinkedIn-bejegyzésben köszönetet mondott mindenkinek, és azt írta, nagyon örül, hogy hazatérhetett, majd a bejegyzést azzal zárta:

És mindannyian boldogan éltek, amíg meg nem haltak

– különös fényt vet az ügyre, hogy ezek után pár nappal valóban meg is halt. 

Jonathan Bloomer is a hajón tartózkodott, aki nem más, mint a Morgan Stanley International elnöke. A férfi a feleségét is elvitte az utazásra. Bloomert még 2010-ben nevezte ki Lynch az Autonomy igazgatótanácsába és a HP-ügylet idején az auditbizottság elnökeként dolgozott. A büntetőperben a védelem tanúja volt, és Lynch mellett tett vallomást. Ő is életét vesztette a hétfői tragédiában. 

Hogy mindez csak véletlen egybeesés vagy Poszeidón átka, egyelőre nem lehet tudni, a szuperjachton tartózkodó hat ember halála és előtte másfél nappal Chamberlainé azonban különös kérdéseket vet fel az ügyben. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.