Támadást indítottak Trump ellen

Donald Trump amerikai elnökválasztási kampánya szombaton közölte, hogy egyes belső kommunikációit feltörték. Szerintük Irán állhat az akció mögött.

Forrás: Politico2024. 08. 11. 9:30
TRUMP, Donald
Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje beszélgetésen vesz részt a Fekete Újságírók Országos Szövetségének (NABJ) chicagói kongresszusán 2024. július 31-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban. (Fotó: MTI/AP/Charles Rex Arbogast)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trump kampánya részéről a bejelentés azután érkezett, hogy a Politico e-maileket kezdett kapni egy névtelen fiókról Trump kampányának működéséről, írja a brüsszeli lap.

UK Investment in California Panel & Reception
Steven Cheung 2024. július 18-án Los Angelesben, Kaliforniában (Fotó AFP)

A kampány „az Egyesült Államokkal ellenséges külföldi forrásokat” hibáztatta, hivatkozva a Microsoft pénteki jelentésére, miszerint iráni hackerek „júniusban adathalász e-mailt küldtek egy magas rangú tisztviselőnek az elnökválasztási kampányban”.

A Microsoft nem azonosította be az e-mailben megcélzott kampányt, és nem is volt hajlandó azt kommentálni. Trump-kampányának szóvivője, Steven Cheung nem közölte, hogy vannak-e további információik amelyek alátámasztják azt a feltételezését, miszerint a hackertámadás forrása Irán lehetett.

Ezeket a dokumentumokat illegálisan az Egyesült Államokkal ellenséges külföldi forrásokból szerezték be, és célja a 2024-es választások megzavarása és a demokratikus rendünk megzavarása volt

– nyilatkozta Cheung.

Republican presidential nominee, former U.S. President Donald Trump presidential campaign rally in Montana
A republikánusok elnökjelöltje, Donald Trump volt amerikai elnök beszédet mond a Brick Breeden Fieldhouse épületében, a Montana State University-n 2024. augusztus 9-én (Fotó: AFP)

Pénteken a Microsoft új jelentése szerint iráni hackerek 2024 júniusában betörtek egy magas rangú tisztviselő fiókjába, ami egybeesik Trump elnök alelnökjelölt kiválasztásának időpontjával.

Trump-kampányának szóvivője nem mondta el, hogy kapcsolatba léptek-e a Microsofttal vagy a bűnüldöző szervekkel a jogsértés miatt.

Július 22-én kezdett egy „Robert” nevű fiókról a Politico e-maileket kapni. Az illető az elmúlt néhány hét során közvetítette Trump egyik vezető kampánytisztviselőjének belső kommunikációját.

A dokumentumok között szerepelt egy februári keltezésű dosszié, amelyet Trump alelnökjelöltjéről, J. D. Vance ohiói szenátorról készítettek. 

Az informátor szerint „különféle dokumentumuk volt [Trump] jogi és bírósági irataitól a belső kampánymegbeszélésekig”, de ennek forrásairól nem nyilatkozott.

A hacker által megszerzett információk köre nem világos. De ez komoly biztonsági kockázatot jelent Trump kampányában, írta a Politico.

Az amerikai hírszerzésnek egyre több bizonyítéka van arra vonatkozóan, hogy Irán összeesküvéseken dolgozik mely Trump megölésére irányul, megtorlásul amiatt, hogy 2020-ban elrendelte Kászim Szulejmáni iráni katonatiszt meggyilkolását, azonban a közelmúltbéli Trumpot ért merénylet nem kapcsolható ehhez.

A síita Hezbollah mozgalom támogatói Kászim Szulejmáni meggyilkolt iráni vezérőrnagy plakátjait tartják, miközben a mozgalom vezetője beszédet mond a képernyőn a libanoni főváros, Bejrút déli külvárosában 2020. január 5-én (Fotó: AFP/Anwar Amro)

Cheung nyilatkozatában így kommentálta ezekre az információkat:

Az irániak tudják, hogy Trump elnökként ugyanúgy leállítja a rémuralmukat, mint a Fehér Házban töltött első négy évében.

Borítókép: Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje beszélgetésen vesz részt a Fekete Újságírók Országos Szövetségének (NABJ) chicagói kongresszusán 2024. július 31-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban (Fotó: MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.