Tapintható a feszültség a Közel-Keleten

Egy szikra lángba boríthatja az egész térséget. A libanoni külügyminiszter szerint mindent megtesznek, hogy elkerüljék a szélesebb körű háborút. Izraelben eközben a biztonsági erőkre támadtak, az IDF pedig csapást mért a Hezbollah állásaira.

2024. 08. 06. 12:16
Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter 2024. augusztus 6-án egy találkozón vesz részt egyiptomi kollégájával Kairóban. (Fotó: Ahmed HASAN / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli biztonsági erők egyik tagja könnyebben megsérült egy ciszjordániai késelésben a Jeruzsálemtől délre található ellenőrzőpontnál. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint a sérült egy húszéves nő, aki viszonylag jó állapotban van a támadást követően. Egészségügyi intézménybe szállították – írja a The Times of Israel izraeli hírportál. A késelőt a helyszínen lévő biztonsági személyzet és a határrendészek „semlegesítették” – közölte a rendőrség.

Ezen az Észak-Izraelből készült képen füst gomolyog egy dél-libanoni határfalu izraeli bombázása közben 2024. augusztus 6-án. (Fotó: Jalaa MAREY / AFP)
Ezen az Észak-Izraelből készült képen füst gomolyog egy dél-libanoni határfalu izraeli bombázása közben 2024. augusztus 6-án. (Fotó: Jalaa Marey/AFP)

A térségben egyébként óráról órára nő a feszültség. A világ attól tart, hogy lángba borulhat az egész Közel-Kelet. A libanoni kormány eközben azon dolgozik, hogy megakadályozza a Hezbollah Izrael elleni válaszcsapását, amely szélesebb körű háborúvá fajulhat. Ezt mondta Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter az egyiptomi kollégájával tartott sajtótájékoztatóján.

Amikor az izraeli csapások egyedül Libanont érték, konzultáltunk a Hezbollah-val, hogy olyan választ találjunk, amely nem vezet háborúhoz

 – jelentette ki Bou Habib, utalva a közelmúltban történt Bejrút elleni izraeli támadásra, amelyben a Hezbollah vezető parancsnoka, Fuad Sukr meghalt.

De ma az izraeli csapások kiterjednek Irakra és a palesztinok ellen Teheránban is – tette hozzá, bár nem érkezett jelentés arról, hogy izraeli erők célba vették volna Irakot. 

A döntések most túlmutatnak Libanon hatáskörén, de azon dolgozunk, hogy megakadályozzunk minden olyan reakciót, amely szélesebb körű háborúhoz vezetne – húzta alá a tárcavezető.

Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy nem sokkal ezelőtt légicsapást hajtott végre Dél-Libanonban. A támadásban állításuk szerint egy, a Hezbollah által használt épületet céloztak meg. Az AFP libanoni biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a csapásban négy Hezbollah-tag vesztette életét.

Borítókép: Abdallah Bou Habib libanoni külügyminiszter 2024. augusztus 6-án egy találkozón vesz részt egyiptomi kollégájával Kairóban. (Fotó: Ahmed Hasan/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.