Itt az amerikai reakció az iráni fenyegetésre

Joe Biden elnök a nemzetbiztonsági tanácsadóival egyeztetett a közel-keleti válságról. Az amerikaiak az Izrael elleni iráni támadásra készülnek.

2024. 08. 06. 7:12
U.S. President Joe Biden returns to the White House
Joe Biden elnök 2024. augusztus 5-én Wilmingtonból érkezett meg a Fehér Házba. (Fotó: Mostafa Bassim / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül) Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Irán az elmúlt napokban rakétavetőket mozgatott és katonai gyakorlatokat hajtott végre – írja a The Wall Street Journal meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozva. Ez azt jelezheti, hogy az elkövetkező napokban Teherán támadást készül végrehajtani Izrael ellen – jegyzi meg a The Times of Israel izraeli napilap.

Óriási Izrael-ellenes transzparens egy épület homlokzatán a Palesztina téren, Teheránban, Iránban 2024. augusztus 5-én. (Fotó: Fatemeh Bahrami / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül)
Óriási Izrael-ellenes transzparens egy épület homlokzatán a Palesztina téren, Teheránban, Iránban 2024. augusztus 5-én (Fotó: Fatemeh Bahrami/Anadolu az AFP-n keresztül)

Joe Biden amerikai elnök eközben hétfőn nemzetbiztonsági tanácsadóival egyeztetett a közel-keleti válsággal kapcsolatban. A világ vezetői között egyre nagyobb az aggodalom, hogy Irán megtorlást indíthat Izrael ellen.

A BBC szerint Biden azt mondta, tájékoztatták az előkészületekről, s egy támadás esetén támogatják Izraelt. Antony Blinken külügyminiszter kijelentette, hogy a tisztviselők „éjjel-nappal” dolgoznak, hogy megakadályozzák az eszkalációt.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, az iráni támadás elkerülhetetlennek tűnik a Hezbollah és a Hamász vezető tisztségviselőinek múlt heti meggyilkolása után. Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje szerint is hamarosan csapást indít Irán, amelyre ugyanakkor nem kerülne sor, ha még ő lenne az Egyesült Államok elnöke – hangsúlyozta.

A háborús készültséget jelzi, hogy számos ország, köztük az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is felszólította állampolgárait, hogy hagyják el Libanont, ahonnan félő, hogy a Hezbollah, az Irán által támogatott fegyveres csoport bármilyen Izrael elleni válaszlépésben szerepet vállalhat.

A hétfői tájékoztatón Bidennek azt mondták, hogy az iráni támadás időpontja és formája továbbra sem világos Washington számára. Egy nappal korábban Blinken kijelentette, hogy Irán és a Hezbollah 24–48 órán belül megtámadhatja Izraelt.

A megbeszélés után kiadott közlemény szerint az amerikai elnök közölte:

Friss információkat kaptunk Irán és a meghatalmazottjai által jelentett fenyegetésekről, a regionális feszültségek enyhítésére irányuló diplomáciai erőfeszítésekről, valamint az Izrael támogatására irányuló előkészületekről, amennyiben ismét megtámadják.

Hétfőn egyébként több amerikai állampolgár is megsérült egy nyugat-iraki amerikai katonai támaszpont elleni rakétatámadásban.
Biden a nap folyamán beszélt II. Abdullah jordán királlyal is. A felek megvitatták „a regionális feszültségek enyhítésére irányuló erőfeszítéseiket, beleértve az azonnali tűzszünetet és a túszok szabadon bocsátását” – áll a Fehér Ház közleményében.

Borítókép: Joe Biden elnök 2024. augusztus 5-én Wilmingtonból érkezett meg a Fehér Házba (Fotó: Mostafa Bassim/Anadolu az AFP-n keresztül)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.