Itt az amerikai bejelentés az újabb háborúról

Az Egyesült Államok szerint Irán 24–48 órán belül megtámadhatja Izraelt. Már hétfőn megindulhat az iráni csapás.

2024. 08. 05. 6:21
A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Dél-Libanonból kilőtt rakétákat semlegesít az észak-izraeli Felső-Galilea felett 2024. augusztus 4-én hajnalban. Az izraeli hadsereg szerint a Gázai övezetet uraló Hamásszal szövetséges libanoni Hezbollah síita szervezet több mint 50 rakétát lőtt ki izraeli állásokra. (Fotó: MTI/EPA/Atef) Fotó: Atef Szafadi
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta a G7-országok képviselőinek, hogy Washington úgy véli, hogy az elkövetkező 24–48 órán belül megkezdődhet egy iráni támadás Izrael ellen. Erről ír a The Times of Israel izraeli napilap az Axios forrásaira hivatkozva.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (b) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO-Ukrajna Tanácsnak a NATO washingtoni csúcstalálkozójának keretében tartott ülésén 2024. július 11-én. (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)
Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter (balra) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter a NATO–Ukrajna Tanácsnak a NATO washingtoni csúcstalálkozójának keretében tartott ülésén 2024. július 11-én (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

Az Egyesült Államok csökkenteni szeretné a feszültséget a térségben – tette hozzá a lap. Washington célja, hogy megakadályozza a teljes körű háború kirobbanását. Mivel az Egyesült Államok úgy véli, hogy az iráni támadás elkerülhetetlen a Hezbollah és a Hamász vezető tisztségviselőinek múlt heti meggyilkolása után, Blinken hozzáfűzte, hogy nyomást kell gyakorolni Teheránra, hogy korlátozza az általa indított csapás mértékét. Ez a legjobb módja a regionális háború elkerülésének – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Blinken azt is mondta, hogy az Egyesült Államok nem ismeri a tervezett iráni támadás pontos időpontját, de úgy véli, hogy az akár már hétfőn megkezdődhet.

Irán eközben visszautasította az USA és az arab országok azon kísérleteit, hogy enyhítsék a feszültséget a közel-keleti térségben. A Wall Street Journal beszámolója szerint Jordánia és Libanon külügyminiszterei Iránba utaztak, hogy próbáljanak a helyzeten javítani, de Irán képviselője azt mondta az arab diplomatáknak, hogy csapást terveznek Izrael ellen, és „az sem érdekli őket, ha a válasz háborút vált ki”.

Borítókép: A Vaskupola izraeli légvédelmi rendszer Dél-Libanonból kilőtt rakétákat semlegesít az észak-izraeli Felső-Galilea felett 2024. augusztus 4-én hajnalban. Az izraeli hadsereg szerint a Gázai övezetet uraló Hamásszal szövetséges libanoni Hezbollah síita szervezet több mint ötven rakétát lőtt ki izraeli állásokra (Fotó: MTI/EPA/Atef)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.