Terrorista támadásra gyanakszanak, katonalelkészre támadtak Írországban

Az ír rendőrség a hadsereg lelkésze ellen elkövetett késelésnek az indítékát vizsgálja.

Forrás: The Guardian2024. 08. 17. 8:26
Az ír rendőrség tagjai járőröznek Dublin belvárosában
Az ír rendőrség tagjai járőröznek Dublin belvárosában Fotó: NurPhoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ír rendőrség lehetséges terrorista indítékra gyanakszik a galwayi katonai laktanya előtt elkövetett késes támadás esetében, amelynek következtében egy katonalelkész súlyos sérüléseket szenvedett.  A rendőrség őrizetbe vett egy 16 éves fiút, aki állítólag ír állampolgár Galway megyéből, a beszámolók szerint az interneten radikalizálódott.

A támadás csütörtökön este történt, amikor a támadó késsel közelítette meg Paul Murphy atyát, aki a nyugat-írországi Galway város külterületén fekvő Renmore laktanya előtt ült egy autóban. Murphy befutott a kapun, de a támadó utolérte és többször késszúrással megsebesítette. Az őrök figyelmeztető lövéseket adtak le, és gumibotot használtak a támadó megfékezésére, amíg meg nem érkezett a rendőrség, akik őrizetbe vették a támadót, közölte a The Guardian. 

A terrorista fenyegetésekkel foglalkozó különleges nyomozócsoport vizsgálja a gyanúsított közösségi médiában megjelent bejegyzéseit és az ír katonák bevetésével kapcsolatos nyilvánvaló sérelmeit– jelentette az Irish Times.

Murphy, aki a védelmi erők katolikus lelkésze, állítólag civilben volt a támadás idején. Jelenleg súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel kezelik.

Barátaim, köszönöm imáitokat, szereteteteket és aggodalmatokat. Sajnálom, hogy nem tudok minden üzenetre válaszolni, és nem tudom fogadni az összes hívást, ami hozzám érkezik. Jól vagyok, csak a műtétre várok. Minden rendben lesz

– írta pénteken a Facebookon.
Simon Harris kormányfő sokkoló incidensnek nevezte a történteket, és köszönetet mondott a védelmi erők és a gárdisták személyzetének, akik közbeléptek.

Komoly nyomozás folyik, és jelenleg fontos, hogy minden részletre fény derüljön

– mondta Harris. 

A rendőrség közleménye szerint a nyomozás egyik fontos kérdése az, hogy volt-e terrorista indíték.

A gyanúsított továbbra is őrizetben van, és az észak-nyugati régió egyik gárdistahivatalában hallgatják ki. A fogva tartás idejét nemrég meghosszabbították. A Garda Síochána szerint jelenleg nem feltételezik, hogy az eset egy szélesebb körű összeesküvés része lenne. Közölték, hogy alapos nyomozás folyik, és minden illetékes irodát bevontak. 

Borítókép: Az ír rendőrség tagjai járőröznek Dublin belvárosában (fotó: AFP)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.