A Hamász közzétette a fogságban meggyilkolt amerikai–izraeli fogolyról készített videóját

Az Hamász iszlamista terrorszervezet közzétette a fogságban meggyilkolt amerikai–izraeli fogolyról, Hersh Goldberg-Polinról készített videóját csütörtök éjjel.

Forrás: MTI2024. 09. 06. 8:44
A megölt amerikai-izraeli túsz, Hersh Goldberg-Polin, valamint az amerikai külügyminiszter és az amerikai elnök plakátjait emelik fel egy kormányellenes tüntetésen
A megölt amerikai-izraeli túsz, Hersh Goldberg-Polin, valamint az amerikai külügyminiszter és az amerikai elnök plakátjait emelik fel egy kormányellenes tüntetésen Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pszichológiai hadviselés részeként a Hamász csütörtökön propagandavideót adott ki az egy héttel ezelőtt meggyilkolt egyik túszról, az amerikai–izraeli kettős állampolgár Hersh Goldberg-Polinról, melyet a gyászoló család „ébresztő felhívásnak” nevezett a világ számára, mely lépéseket sürget a még mindig Gázában, a Hamász fogságában tartott túszok kiszabadításáért. 

„Semmilyen más családnak nem szabad elviselnie, amin mi keresztülmentünk” – áll a család közleményében, akik még hétnapos gyászukat ülik a 23 évesen megölt fiuk után. A szülők, akik gyermekük kiszabadításáért több mint tizenegy hónapig az egész világon küzdöttek, a közel kétperces videó terjesztését kérték. 

Hersh Goldberg-Polin a felvételen angolul bemutatkozik, elmondja, hogy a kaliforniai Berkeley-ben született, jelenleg Jeruzsálemben él, és amerikai–izraeli kettős állampolgár. „Gázába érkezésem óta szinte orvosi ellátás nélkül, kevés élelemmel és kevés vízzel maradtam életben. 

Nem emlékszem, mikor láttam utoljára a napot, vagy szívtam friss levegőt” – mondja, s hangsúlyozza az izraeli hadsereg „szüntelen” légicsapásait és bírálja az izraeli kormányt. 

Goldberg-Polin egyik kezét amputálták a fogságban, miután a Hamász gránátja felrobbantotta az október 7-i terrortámadásban. Ő is szerepelt a nők és sebesültek listáján, akiket a túszalku első szakaszában kellett volna kiszabadítani. A később megölt túsz a felvételen arra kéri Joe Biden amerikai elnököt, Antony Blinken külügyminisztert és minden amerikai állampolgárt, hogy tegyenek meg mindent a háború leállításáért, „az őrület megállításáért”, és juttassák haza. 

Ezután családját biztosítja szeretetéről, és megkéri őket, hogy folytassák harcukat kiszabadításáért. Goldberg-Polint hétfőn temették el, miután holttestét öt másik meggyilkolt sorstársával együtt szombaton megtalálta az izraeli hadsereg (IDF). 

Az IDF közlése szerint a hat fiatalt a Hamász őrei közelről fejlövéssel ölték meg két-három nappal azelőtt, hogy az izraeli katonák megérkeztek az őket rejtő rafahi alagúthoz. Feltételezik, hogy azután ölték meg őket, hogy őreik értesítést kaptak az izraeli csapatok közeledéséről. 

A Hamász ezen a héten sorra közzétette a meggyilkolt túszokról korábban készített felvételeit. A zenei fesztiválról elrabolt Eden Jerusalmiról készített felvételen feltűnően sovány, s holtteste alapján megállapították, hogy mindössze 36 kiló volt halálakor. 

Egy másik, Beeri kibucból elhurcolt női fogoly, Carmel Gat 39 évesnek mondta magát, és mivel májusban betöltötte 40. évét, úgy vélik, hogy a felvételek több hónappal ezelőtt készültek. Október 7-én a Hamász 250 embert hurcolt a Gázai övezetbe a szomszédos izraeli településekről, illetve egy közelben rendezett zenei fesztiválról. Azon a napon lemészároltak Gáza környékén mintegy 1200 embert, főként civileket. A túszok megölése miatt Izraelben ezen a héten tömegtüntetések kezdődtek, melyek a mihamarabbi túszalkut és tűzszünetet követelik az izraeli kormánytól. 

Izrael az október 7-i támadás után hadjáratot indított a Hamász és más, a Gázai övezetben működő iszlamista szervezetek ellen, melynek kinyilvánított célja a terrorcsoport megsemmisítésére, a Hamász gázai uralmának megdöntése és a túszok kiszabadítása.

Borítókép: A megölt amerikai–izraeli túsz, Hersh Goldberg-Polin, valamint az amerikai külügyminiszter és az amerikai elnök plakátjait emelik fel egy kormányellenes tüntetésen (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.