Alapvető gyógyszerek hiányoznak az őszi időszak előtt Németországban

Az orvosok és a gyógyszerészek megkongatják a vészharangot: jelenleg több száz gyógyszer esetében rendkívül szűkös az ellátás. Olyan fontos és alapvető készítményekből alakult ki hiány, mint az antibiotikumok és az inzulinok. Különösen a hideg évszakban fenyegetnek ellátási problémák.

2024. 09. 20. 18:59
Illusztráció
Illusztráció Fotó: Connect Images via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orvosok és a gyógyszerészek arra figyelmeztetnek, hogy hamarosan súlyos hiány alakulhat ki egyes gyógyszerekből. 

Jelenleg csaknem ötszáz gyógyszert érint az ellátási krízis. Sok gyógyszertár ezért már most attól tart, hogy a hideg évszakokban nem tudja majd ellátni a betegeit a szükséges gyógyszerekkel

– jelentette ki Mathias Arnold, a Német Gyógyszerész Szövetség alelnöke a sajtónak. Hozzátette, hogy a probléma valódi mértéke valószínűleg sokkal nagyobb, hiszen ezek az adatok csak a gyártók önkéntes alapú jelentéseit tükrözik.

Számos fontos gyógyszer érintett, az antibiotikumtól az inzulinokon át a fájdalomcsillapítókig és az altatószerekig.

A hiány az orvosoknak is óriási gondot okoz, erről már Susanne Johna, a Marburger Bund orvosszakszervezet elnöke beszélt a médiának. Elmondta, hogy a betegeket gyakrabban kell más gyógyszerekre átállítani, ha a szokásos gyógyszerük nem áll rendelkezésre – ez pedig megterheli minden beteg szervezetét. Különösen a gyermekek számára készült gyógyszerek tűnhetnek el a polcokról utánpótlás nélkül egy súlyos megfázási hullám esetén. A szakemberek felidézték, hogy ez már két évvel ezelőtt télen is így volt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.