Fej fej mellett az SPD és az AfD Brandenburgban

Az első információk szerint a Szociáldemokrata Párt (SPD) és az Alternatíva Németországért (AfD) szorosan egymás mellett halad a brandenburgi választásokon.

Forrás: Welt2024. 09. 22. 18:53
Dietmar Woidke és felesége Susanne az exit-poll eredmények kihirdetésekor
Dietmar Woidke és felesége Susanne az exit-poll eredmények kihirdetésekor Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ARD előrejelzése szerint a brandenburgi választásokon az SPD (31,2 százalék) és az AfD (29,8 százalék) egymás mellett haladnak, míg a CDU (11,8 százalék) és a baloldali Sahra Wagenknecht Szövetség (12,1 százalék) a harmadik helyért küzdenek. A Zöldek (öt százalék) komoly veszéllyel néznek szembe, mivel a felmérések szerint nagyon közel vannak a parlamenti küszöbhöz. A baloldal 3,1 százalékot kapott. A Szabad Választók 2,6 százalékot, a többi párt (beleértve az FDP-t is) 4,4 százalékot ért el – közölte a Welt. Az SPD már hosszú ideje kormányoz Brandenburgban, de az AfD támogatottsága egyre nőtt az elmúlt időszakban, különösen a vidéki területeken.  

Egy másik felmérés szerint, amelyet a ZDF készített, az SPD 31,7 százalékot, az AfD 29,3 százalékot kapott. Itt is a harmadik helyért a CDU (11,7 százalék) és a BSW (12,0 százalék) küzd, a Zöldeknek (4,7 százalék) és a Baloldalnak (3,8 százalék) viszont az parlamentbe jutás a cél. A Szabad Választók 2,6 százalékot értek el a ZDF-en. A többi párt (beleértve az FDP-t is) 4,2 százalékot. 

Dietmar Woidke miniszterelnök így nyilatkozott az előzetes eredményekről: 

Nagyon kemény munka volt. Mindenki ismeri a kezdeti helyzetet. De mi azt mondtuk: Felvesszük ezt a harcot.  És úgy tűnik – jelenleg –, hogy ismét a szociáldemokraták állították meg a szélsőségeseket a hatalom felé vezető úton. Még nem vagyok teljesen boldog 

 – utalt az előrejelzések szűkös eredményére.

A Welt értesülése szerint Olaf Scholz kancellár nagyon elégedett a választási eredménnyel. Carsten Linnemann, a CDU főtitkára a ZDF-nek adott első reakciójában „keserű vereségnek” nevezte az eredményt. 

Alice Weidel, az AfD társelnöke elégedett volt az eredménnyel: 

Mi vagyunk az est nyertesei. Láttuk, hogy itt taktikai egyeztetés volt. Rendkívül elégedettek vagyunk az eredménnyel. 

Sok szavazó elfordult a hagyományos politikai pártoktól, és jobboldal mellé álltak, ez egyértelműen megmutatkozik az AfD megerősödésében. A harmadik tartományi választás eredménye nagyban befolyásolhatja a jövőbeni politikai irányt a tartományban, különösen a koalíciós kormányzás szempontjából.

 

Borítókép: Dietmar Woidke és felesége, Susanne az exit-poll eredmények kihirdetésekor (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.