Nógrádi György: Óriási a brandenburgi választások tétje

Tartományi választások kezdődtek vasárnap reggel a kelet-németországi Brandenburgban, hatalmas érdeklődés övezi az eredményeket. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő több érdekes tényezőt is kiemelt a harmadik tartományi választással kapcsolatban.

2024. 09. 22. 17:13
Szavazók Brandenburgban
Szavazók Brandenburgban Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember elején már volt két tartományi választás Kelet-Németországban, Türingiában és Szászországban. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő kiemelte, hogy ez az utolsó választás Németországban tartományi szinten mielőtt sor kerül jövő évben az országos választásokra.

A három tartomány sajátossága, hogy a kormánypártok óriási vereséget szenvedtek el vagy fognak elszenvedni

– vallja a szakértő.

Kiemelte, hogy a helyzet azért is komplikált, mivel a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján egy százalékkal vezet az Alternatíva Németországnak (Afd) a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) előtt. A szakértő szerint fontos megjegyezni, hogy Brandenburg az egyetlen keletnémet tartomány, amelyet hosszú idő óta, folyamatosan az SPD kormányzott különböző koalíciókban. Dietmar Woidke, Brandenburg szociáldemokrata miniszterelnöke nemrég ki is jelentette, hogy lemond, ha vasárnap az AfD végez az első helyen.

Ennek a választásnak most személyi tétje is van

– mutatott rá Nógrádi György.

A jövőt tekintve elmondta, hogy bár eddig a szociáldemokrata, zöld és liberális kormánykoalíció működött, jelenleg a zöldek öt százalék körül állnak, tehát elképzelhető, hogy a küszöb alá esnek és nem kerülnek be a parlamentbe. Az Afd-vel pedig nem akar egyik párt sem koalícióra lépni, amennyiben első helyen végezne.

A szakértő elmondása szerint most a térségben uralkodó árvízhelyzet miatt is sok dolog kiszámíthatatlan a választásokkal kapcsolatban.

Borítókép: Szavazók Brandenburgban (Fotó: AFP/Ralf Hirschberger) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.