Tartományi választások kezdődtek vasárnap reggel a kelet-németországi Brandenburgban

A legutóbbi közvélemény-kutatások alapján szoros verseny várható a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a kereszténydemokratáktól (CDU) jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt között.

Forrás: MTI2024. 09. 22. 9:45
Hans-Christoph Berndt, az AfD csúcsjelöltje a brandenburgi tartományi választásokon, és felesége leadja szavazatát. Brandenburgban vasárnap tartják a tartományi választásokat.
Hans-Christoph Berndt, az AfD csúcsjelöltje a brandenburgi tartományi választásokon, és felesége leadja szavazatát. Brandenburgban vasárnap tartják a tartományi választásokat. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brandeburgban 2,1 millió választópolgár járulhat az urnák elé. A potsdami tartományi parlamentben általában 88 képviselő ül, de a számuk 110-re is felmehet, mert a választási törvényből fakadóan a német tartományokban a képviselők száma függ a voksok eloszlásától. 

A ZDF köztévé csütörtöki felmérésének eredménye szerint az ellenzéki AfD a voksok 28, az SPD pedig a 27 százalékára számíthat. Nem sokkal korábban a szintén közszolgálati ARD hasonló arányokat mért. 

A ZDF felmérése szerint a szövetségi szinten fő ellenzéki párt, a CDU a szavazatok 14 százalékára számíthat Brandenburgban, az év elején megalakult baloldali Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) pedig 13-ra. 

A 2,5 millió lakosú, Berlin körüli Brandenburg az egyetlen keletnémet tartomány, amelyet 1990 óta folyamatosan az SPD kormányzott különböző koalíciókban. A tartományi miniszterelnök, Dietmar Woidke 11 éve van hivatalban. 

Szeptember elején is volt két tartományi választás Kelet-Németországban, Türingiában az AfD győzött a voksok 32 százalékával, Szászországban pedig a második lett 30 százalékkal, szorosan a CDU mögött.
 

Borítókép: Hans-Christoph Berndt, az AfD csúcsjelöltje a brandenburgi tartományi választásokon, és felesége leadja szavazatát. Brandenburgban vasárnap tartják a tartományi választásokat.  (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.