A német szociáldemokraták megakadályoznák az AfD brandenburgi győzelmét

A Szociáldemokrata Pártnak (SPD) egyszerű üzenete van a vasárnapi brandenburgi tartományi választások előtt: a választópolgárok rájuk szavaznak vagy megkockáztatják az AfD győzelmét.

Forrás: Financial Times2024. 09. 20. 13:22
Dietmar Woidke, Brandenburg állam miniszterelnöke és a Szociáldemokrata Párt (SPD) legjobb jelöltje látható a közelgő brandenburgi regionális választásokon, a képen a kelet-németországi Cottbusban 2024. szeptember 19-én
Dietmar Woidke, Brandenburg állam miniszterelnöke és a Szociáldemokrata Párt (SPD) legjobb jelöltje látható a közelgő brandenburgi regionális választásokon, a képen a kelet-németországi Cottbusban 2024. szeptember 19-én Fotó: AFP/Ralf Hirschberger
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sebastian Rüter német szociáldemokrata politikusnak egyszerű üzenete van a Brandenburgban, vasárnap új parlamentet megválasztó keletnémet állam számára: szavazzanak a szociáldemokratára, vagy kockáztassák meg az Alternatíva Németországért (Alternative für Deutschland – AfD) párt győzelmét.

– Ez a klasszikus mi vagy ők effektus – mondta Sebastian Rüter, az SPD képviselője a kampány során.

Sebastian Rüter (Fotó: Stefan Gloede)

„Az emberek, remélem, felismerik, hogy a szociáldemokraták lehet az egyetlen erő, amely megállíthatja az AfD-t” – hangsúlyozta a baloldali politikus a Financial Times szerint. A szociáldemokrata képviselő kerületében többen azt mondták: vasárnap biztosan az SPD-re szavaznak.

„Nincs más választásunk.”

A brandenburgi tartományi választásra három héttel a két másik keleti tartományban megtartott voksolás után kerül sor, amelyek megzavarták a német politikát – írta a lap. Az AfD lett a győztes ugyanis Türingiában, amely Németország háború utáni történetében az első alkalom. Az AfD a szomszédos Szászországban is nagyot nyert, a második helyen végzett a jobbközép Kereszténydemokrata Unió után.

A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint az AfD nyer vélhetőleg Brandenburgban is, ami rendkívül kínosnak bizonyulhat Olaf Scholz és pártja, a Sziciáldemokrata Párt számára. Brandenburg az egyetlen állam ugyanis az ország keleti részén, ahol az 1990-es német újraegyesítés óta az SPD megszakítás nélkül az élen áll.

A szociáldemokraták harmatos eredménye a tartományban tovább gyengítheti Scholz egyébként is rendkívül népszerűtlen szociáldemokrata, zöld és liberális kormánykoalícióját, és alááshatja belső támogatottságát, hogy a jövő évi Bundestag-választáson másodszor is induljon a kancellári posztért.

A legutóbbi brandenburgi közvélemény-kutatás alapján csökken a különbség az SPD és az AfD között, amely politológusok szerint annak is betudható, hogy a szavazók látják a szászországi és türingiai választási eredmények után, hogy milyen nehéz lesz ott működőképes kormányt alakítani.

Dietmar Woidke (SPD), Brandenburg miniszter elnöke részt vesz egy istentiszteleten a drachhauseni templomban
Dietmar Woidke (SPD), Brandenburg miniszterelnöke részt vesz egy istentiszteleten a drachhauseni templomban (Fotó: AFP/DPA/Frank Hammerschmidt)

Dietmar Woidke, Brandenburg szociáldemokrata miniszterelnöke is azzal fenyegetőzött, hogy lemond, ha vasárnap az AfD végez az első helyen. Martina Weyrauch, a Brandenburgi Politikai Oktatási Központ igazgatója szerint ez kockázatos lépés, de a taktika működhet.

„Sok vidéki közösség Brandenburgban stabilitásra vágyik, ezért sokan fognak erre szavazni a folytonosság érdekében” – mondta.

A politológus szerint az ok egyértelmű: a német újraegyesítésből fakadó félelmek.

A brandenburgi polgárok még emlékeznek az 1990-es évek felfordulására, amikor nagyon sokan elvesztették a munkájukat, és félnek, hogy ez esetleg megismétlődhet

– mondta Weyrauch. A brandenburgi miniszterelnök stratégiája azonban akkor is kockázatos lehet, ha a pártja nyer. Az SPD győzelme problémás lehet, ha a koalíciós partnerek (mint a Zöldek) az 5 százalékos küszöb alá esnek. A Szociáldemokrata Párt ekkor a baloldali populista Sahra Wagenknecht Szövetséggel (BSW) tudna csak kormányt alakítani.

„Woidke és az SPD olyan, mint egy vámpír, amely kiszívja a vért az összes többi demokratikus pártból” – mondta Benjamin Lassiwe újságíró, aki évek óta foglalkozik Brandenburg politikájával.

Az SPD próbál helyi szinten szimpatikus kampányt folytatni, de a választók elégedetlensége a kormánykoalícióhoz kötődően – az infláció, a magas energiaárak és a drága klímapolitika miatt – egyre nő.

„Látható, hogy a solingeni késes támadás után az AfD hatalmas előnyt ért el” – mondta az újságíró.

Borítókép: Dietmar Woidke, Brandenburg állam miniszterelnöke és a Szociáldemokrata Párt (SPD) legesélyesebb jelöltje látható a közelgő brandenburgi regionális választásokon, a képen a kelet-németországi Cottbusban 2024. szeptember 19-én (Fotó: AFP/ Ralf Hirschberger)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.