Növekvő elégedetlenség Németországban Olaf Scholz kancellárral szemben

A Financial Times riportja szerint egyre több német választó fejezi ki csalódottságát Olaf Scholz kancellárral szemben, mivel nem látják benne a szükséges szenvedélyt és vezetői képességeket ahhoz, hogy megbirkózzon az ország előtt álló kihívásokkal. Jens Hesler, egy óvodapedagógus, például úgy érzi, hogy Scholz kormánya gyerekesen viselkedik.

Forrás: Financial Times2024. 09. 13. 6:41
Scholz (SPD) szövetségi kancellár részt vesz a Bundestagban a 2025-ös költségvetés általános vitájában.
Scholz (SPD) szövetségi kancellár részt vesz a Bundestagban a 2025-ös költségvetés általános vitájában. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy dél-berlini lakógyűlésen, ahol Scholz válaszolt a választók kérdéseire, többen kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy a kormány nem tudja egyesíteni erőit a kritikus kérdések, például az irreguláris migráció, valamint a gazdaság stagnálása terén. A múlt vasárnapi türingiai választási eredmények, ahol a jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) először került az első helyre egy regionális választáson, csak tovább növelték a centrista választók aggodalmát.

Olaf Scholz német kancellár távozik
Olaf Scholz német kancellár távozik. Fotó: dpa/AFP

Az ellenzék is egyre hangosabban kritizálja Scholz vezetését. Friedrich Merz, az ellenzéki kereszténydemokraták vezetője szerint az ország kicsúszik a kancellár kezéből. A Financial Times riportja rámutat, hogy a kormányon belüli feszültségek, különösen a 2025-ös költségvetéssel kapcsolatos viták tovább növelték a közvélemény elégedetlenségét.

Mindeközben a Németország és szomszédai közötti feszültségek a héten kerültek napvilágra, amikor Berlin bejelentette, hogy az illegális bevándorlás megfékezése érdekében ellenőrzést vezet be valamennyi szárazföldi határán, ami feldühítette néhány legközelebbi szövetségesét. Donald Tusk lengyel miniszterelnök lemondta berlini útját, és sürgős konzultációra szólított fel más európai országokat, hogy rávegyék Németországot, hogy változtassa meg a véleményét.

A riport hangsúlyozza, hogy Scholz szövetségesei szerint a gyenge vezetés vádja igazságtalan, figyelembe véve, hogy egy három különböző ideológiájú pártból álló koalíciót kell irányítania.

Scholz szociáldemokrata pártjában egyesek máris azt javasolják, hogy a jövő évi országos választásokon hagyják le a listáról, és egy népszerűbb politikussal – például Boris Pistorius védelmi miniszterrel vagy Anke Rehlingerrel, Saar-vidék tartomány miniszterelnökével, egykori sportlövővel – helyettesítsék.

 

Borítókép: Scholz szövetségi kancellár részt vesz a Bundestagban a 2025-ös költségvetés általános vitájában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.