Politikai okokból menekülnek Magyarországra németek – szúrta ki a német köztévé

Sok német állampolgárnak Magyarország célponttá vált, mert itt nagyobb biztonságban érzik magukat.

Forrás: Mandiner2024. 09. 22. 20:29
 Tüntetők „Németország az első helyen” felirattal
Tüntetők „Németország az első helyen” felirattal Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izgalmas témával jelentkezett tegnapelőtti adásában a német köztévé egyes csatornájának hírműsora, a Tagesschau: a Magyarországra költöző németekkel – közölte a Mandiner. A moderátor felkonferáló szövegében jelezte: azért költöznek németek Magyarországra, mert odahaza „túl liberális a politika”, különösen a menekültpolitika. „Sok németnek Magyarország időközben bevándorlási célponttá vált” – tette hozzá.

A Magyarországról tudósító riporternő, Anna Tillack úgy fogalmazott:

Időközben a Balatonon egyre növekvő német közösség van, és az igény egyre csak nő

– legalábbis ezt tudta meg Herold Barbara ingatlanközvetítőtől, aki balatoni ingatlanokat értékesít németeknek. „Németországban már nem érzik magukat otthon, nem úgy vannak a dolgok, ahogy szeretnék” – mondja Herold a riporternek az anyagban.

Tillack meglátogatta a Rebs családot is; a bajor férj, a berlini feleség és gyermekük Rosenheim környékéről költöztek a Balatonhoz, mert fontos volt számukra a biztonság. A családfő, Stefan a riportban elmondja: „itt nagyobb biztonságban érezzük magunkat”otthon pedig nem merte elengedni feleségét, gyerekét egyedül a közeli városba a migráció miatt. Dicsérte a magyar kormány külpolitikáját is:

Amit Orbán Viktor külpolitikailag csinál, azt egyszerűen jónak tartom, hogy itt a magyar az első, és ez jól van így

A riporternő hozzáfűzi: „Orbán Magyarországán alig van migráció. Az keresztény, heteroszexuális – és legfőképpen fehér”. (Magyarország számos nem fehér lakójáról nem esett szó a riportban.) A kisfilm egy balatoni piacon fejeződik be, ahol a német köztévé stábja multikultit ugyan nem talált, de folyton német szót hallott, és más kivándorlókkal is találkozott. Egy hölgy közölte a riporterrel: „Én már nem megyek vissza, nem is látogatok el többé Németországba. Németországtól rosszul vagyok.” Egy férfi pedig azt jelezte, hogy „nekem a zöld politika nem tetszik, nekem a vörös politika nem tetszik, nekem nem tetszik, hogy külföldre megy az összes pénz”. Egy dolgot azonban jónak tart a német politikában: a nyugdíját.

Félő, hogy a reálgazdaságban dolgozók már nem sokáig élvezhetik a német jólétet úgy, mint a Magyarországra vándorolt nyugdíjasok – a Bloomberg nemrég tette grafikonra, hogy 

az Egyesült Államok Kalifornia állama nemrég beérte Németországot bruttó nemzeti össztermékben, miközben 2011-ben még feleakkora gazdasági teljesítménnyel bírtak, mint a németek.

Mindeközben Kalifornia lakossága Németországénak kevesebb, mint fele – azaz egy főre jutó nemzeti össztermékben rég elhagyták már Európa legerősebb gazdaságát.

Borítókép: Tüntetők „Németország az első helyen” felirattal (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.