Brutális, amit a pusztító árvíz maga után hagyott Csehországban + videó

Műholdas felvétel is készült a csehországi katasztrófáról. A sár ellepett mindent. Újabb ember halt meg az áradások következtében Közép-Európában.

2024. 09. 19. 6:47
Elárasztott épület a dél-lengyelországi Kantorowice faluban (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rengetegen dolgoznak a folyók mentén, az épületek védelmében Lengyelországon és Magyarországon is. Közép-Európában a pusztító árvizekkel küzdenek az emberek. A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint Csehországban újabb halálesetet jelentettek. A hömpölygő ár hatalmas károkat okozott Romániától egészen Lengyelországig. Törmeléket szórt szét a városokban, hidakat rombolt le, autókat süllyesztett el. Mindenfelé sár van az utcákon.

A műholdképen elárasztott otthonok és vállalkozások láthatók a csehországi Kravarében. Sár és törmelék borítja az utcákat (Fotó: AFP)
A műholdképen elárasztott otthonok és vállalkozások láthatók a csehországi Kravarében. Sár és törmelék borítja az utcákat (Fotó: AFP)

A cseh hatóságok szerdán bejelentették egy negyedik ember halálát az országban, így a halálos áldozatok száma a régióban legalább 23-ra nőtt. Romániában és Lengyelországban hét-hét, Ausztriában pedig öt ember vesztette életét.
 

A cseh média jelentése szerint a legutóbbi áldozat egy 70 éves nő volt, akit a házától húsz méterre találtak meg. Szombaton evakuálták, de vasárnap elhagyta az evakuációs központot, hogy hazatérjen – közölte a cseh TV.

Csehországban a vízszint a legtöbb helyen apadásnak indult, de az ország egyes déli részein még mindig tetőznek a folyók.

Lengyelország harmadik legnagyobb városában, Wroclawban is sokan dolgoznak a folyó mellett, homokzsákokkal erősítették meg a partszakaszt. A hatóságok arra számítanak, hogy ott csütörtökön tetőzik a víz. A lengyel belügyminiszter szerint nagyon nehéz órák előtt állnak. A védelmi minisztérium közölte, hogy több mint 14 ezer katonát vezényeltek az árvíz sújtotta régiókba, a fegyveres erők helikopterekkel evakuálták az embereket és megerősítették az árvízvédelmet, miközben ddrónokkal felülről figyelték a helyzetet.

Az elmúlt néhány nap óriási kihívást jelentett Ausztria és a szomszédos országok számos régiója számára, és ez nagy szenvedést és elképzelhetetlen pusztítást okozott

 – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár a helyzettel kapcsolatos közleményében.

Borítókép: Elárasztott épület a dél-lengyelországi Kantorowice faluban (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.