Thierry Breton szükségesnek érezte a lemondását

A volt francia biztos először nyilatkozott a múlt heti váratlan felmondása óta. Azóta már megtalálták Franciaország új biztosjelöltjét is.

Forrás: Politico2024. 09. 23. 13:50
Thierry Breton
Thierry Breton Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Thierry Breton francia biztos múlt héten lemondott, és azzal vádolta meg főnökét, Ursula von der Leyent, hogy ellene fordult, és megpróbálta megakadályozni, hogy újabb mandátumot szerezhessen, mint biztos. Az első nyilvános nyilatkozatában elmondta, hogy saját döntése volt a távozás, és senki sem kényszerítette rá, közölte a Politico brüsszeli hírforrás. 

Breton azt nyilatkozta a France Internek, hogy „úgy véli, hogy jelen körülmények között már nincs helye az uniós biztosok testületében”.

Ha nem tartom helyénvalónak ahogyan kormányoznak, akkor levonom a következtetéseket. És ez meg is történt

– magyarázta a volt biztos. 

Breton ismételten kritizálta az Európai Bizottság „kétes irányítását”, úgy érezte, hogy az ilyen körülmények között nem tudta folytatni a munkáját.

Ez a mi csapatunk erőssége – akár Málta, akár Franciaország biztosa vagy, ugyanolyan hatalmad van

– mondta majd hozzátette: „Biztosítanunk kell, hogy ez az egyensúly fennmaradjon, és hogy a megbeszélések horizontálisak, ne pedig vertikálisak legyenek”.

Emmanuel Macron francia elnök még a lemondásának napján megtalálta Thierry Breton utódját, Stéphane Séjourné leköszönő külügyminisztert javasolta európai biztosnak. A volt biztos erre is reagált, elmondta, hogy Emmanuel Macron francia elnök jól döntött az új biztosjelölt kiválasztásával. Breton szerint Séjourné sikeres lesz az új pozíciójában.

Borítókép: Thierry Breton (Fotó: AFP) 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.