Új hazai gyártású bombázódrónt mutatott be Kijev + videó

A Fekete özvegy nevű harci drón megkapta a katonai jóváhagyást, és immáron bevethető a fronton. Ukrajna a közelmúltban több drónfejlesztésről is beszámolt.

Forrás: Merkur2024. 09. 12. 13:39
Az ukrán katonák drónos felderítő küldetést teljesítenek a Herszontól délre fekvő Potomkin-szigeten
Az ukrán katonák drónos felderítő küldetést teljesítenek a Herszontól délre fekvő Potomkin-szigeten Fotó: Virginie Nguyen Hoang Forrás: Hans Lucas/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kijev új fegyvert mutatott be az orosz csapatok elleni hatékony védekezéshez, egy katonai szempontból innovatív drónbombázót, hívta fel rá a figyelmet a Merkur hírportál az ukrán védelmi minisztérium közleménye alapján. A The Kyiv Independent pedig azt írta, 

Az ukrán drónok komoly veszteségeket okoznak az orosz hadseregnek a Harkiv, Donbász és a Fekete-tenger körüli harcmezőkön, a védelmi minisztérium pedig most bejelentette, hogy jóváhagyta az új, hazai gyártású, Fekete özvegy nevű drónbombázót, amelyet a fegyveres erőknek szállítanak.

A Fekete özvegy nevű, pilóta nélküli taktikai drónbombázót többszöri használatra tervezték, és hatékony kiegészítője lehet egy szintén újonnan fejlesztett ukrán repeszgránátnak és egy távirányítású kézigránátnak. 

De ez még nem minden: a hadügyi tárca sajtószolgálata szerint az újra felhasználható kvadkopter FPV csapásmérő formátumban is működtethető. Azaz úgynevezett kamikaze drónként, amely óvóhelyeket vagy tankokat támadhat és semmisíthet meg. A drón ára az Ukrinform szerint viszonylag alacsony, de a pontos összeget nem árulták el.

Folytatódik a drónhadviselés

Az ukránok rendületlenül folytatják a drónjaik fejlesztését. Volodimir Zelenszkij elnök augusztus 24-én, a függetlenség napi beszédében beszélt arról, hogy Ukrajna rendelkezik egy új, nagy hatótávolságú fegyverrel, amellyel mélyen Oroszországon belül képes csapást mérni.

Az ukrán hadsereg szeptember elején kezdte bevetni a fronton azt az új, olcsón előállítható drónt, amely a célpont fölé repülve azt égő termittel borítja be. A termit képes az acél- és alumíniumlemezeket is átégetni, valamint a fémtárgyakat megolvasztani, ezért az új fegyver a Sárkány lehelete nevet kapta.

Borítókép: Az ukrán katonák drónos felderítő küldetést teljesítenek a Herszontól délre fekvő Potomkin-szigeten (Fotó: Hans Lucas/AFP/Virginie Nguyen Hoang)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.