Kijev új drónjával az orosz repülőtereket támadná + videó

Az újonnan kifejlesztett ukrán nagy hatótávolságú rakétadrónnal az orosz légicsapásokat szeretnék megelőzni a biztonságpolitikai szakértő szerint. Bár Kijev folyamatosan légvédelmi eszközöket és rakétákat kér a nyugati szövetségesektől, az eszközei megvannak az ilyen fegyverek kifejlesztéséhez.

2024. 08. 27. 15:29
Fotó: United24/X
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna bejelentette, hogy van egy új, nagy hatótávolságú fegyvere, amellyel mélyen Oroszországon belül képes csapást mérni. Ezzel Ukrajna megoldja azt a gondját is, hogy nem kell engedélyt kérni a nyugati fegyverek Oroszországon belüli bevetésére. A fegyver a rakéta és a drón saját tervezésű kombinációja.

Mihajlo Fedorov a AP hírügynökségnek beszélt az új rakétadrónról. Ukrán tisztviselők szerint a Palianicját a kényszer szülte, mivel a háború 2022. februári kitörése óta Oroszország uralja az eget, Ukrajna nyugati szövetségesei pedig feltételekhez kötötték nagy hatótávolságú rakétáik Oroszországban való használatát – írta az AP.

Az új fegyver első sikeres használatát Volodimir Zelenszkij elnök augusztus 24-én, a függetlenség napi beszédében megerősítette, a közösségi médiáján augusztus 25-én közzétett új videó pedig további részleteket közölt a projektről – írta a Kyiv Independent.

Zelenszkij arról beszélt, hogy Oroszország „43 000 típusú különféle rakétát és siklóbombát lőtt ki Ukrajnára” a háború kezdete óta orosz területeken fekvő repülőterekről.

„Az egyik leghatékonyabb módja ennek ellensúlyozásának az, ha csapást mérünk ezeknek a fegyvereknek a hordozóira, a repülőgépekre az orosz katonai repülőtereken” – teszi hozzá.

Rusztem Umerov védelmi miniszter is arról beszélt, hogy a fegyvert hamarosan bevetik, írta az AP.

Az ukrán drón, a Palianicja kifejlesztése, és az azzal való támadás valószínűleg nem alap nélküli kijelentés – erősítette meg lapunknak Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő.

A Szovjetunió fegyvergyártásának egy jó része Ukrajnában történt, így ennek megvannak az alapjai, és ez már nem az első ilyen, mondjuk úgy, bravúrosnak mondható fejlesztés, amit az ukránok csinálnak.

– tette hozzá.

Ha szükséges, akkor természetesen igénybe vesznek nyugati segítséget, de abszolút képesek arra az ukránok, hogy a Neptun rakétákat továbbfejlesszék. Nagyon sok ilyen új fejlesztésű fegyverrendszer jön ki Ukrajnából mostanában.

– hangsúlyozta a szakértő.

Ezek természetesen nem helyettesítik a nyugati fegyvereket, inkább kiegészítik, tette hozzá.

Az új fegyver neve szimbolikus – a „palianicja” szó egy hagyományos ukrán kenyérfélére utal, és az oroszok számára nehezen kiejthető, írta a Kyiv Independent. Egy jelentés szerint az ukránok egy orosz ügynök azonosítására használták. A fegyver egyelőre titkos, de azért néhány új információt elárultak. Az is kiderült például, hogy a fegyvert turbóhajtómű hajtja, és nem vadászgépről, hanem földi platformról indítják. Ukrán források szerint a ára lényegesen alacsonyabb, mint a hasonlóké.

Borítókép: Palianicja (Fotó: United24)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.