Ursula von der Leyen kettős játszmájától hangos az EU

Az Osztrák Szabadságpárt szerint tarthatatlan a helyzet.

2024. 09. 28. 6:00
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottsági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt védi az uniós államokkal szemben
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottsági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt védi az uniós államokkal szemben Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petra Steger, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai szóvivője és európai parlamenti képviselője megdöbbentőnek tartja Ursula von der Leyen bizottsági elnök kettős játszmáját, amely egyrészt Ukrajna energiabiztonságát, másrészt több, az orosz gáztól függő uniós országot érint.

Von der Leyen segítséget ígér Ukrajnának a téli energiaellátáshoz, tekintettel az ukrán energetikai infrastruktúra elleni orosz támadásokra. Másrészt viszont, egyelőre semmi kritikusat nem mondott arról, hogy Ukrajna a Barátság kőolajvezeték blokkolásával és az orosz gáz tranzitszerződés év végi felmondásával több uniós állam – Magyarország és Szlovákia, Ausztria – energiabiztonságát is veszélyezteti. Ez teljesen elfogadhatatlan, hiszen Von der Leyen elsősorban az uniós államok és polgáraik jólétéért felelős. A legkevesebb, amit elvárhatnánk tőle, hogy világossá tegye Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek, hogy csak akkor kap támogatást, ha Ukrajna is garantálja az uniós államok energiaellátását

– jelentette ki Petra Steger. Az uniós képviselő szerint egyre világosabbá válik, hogy az EU intézményrendszere a minden szabály ellenére tagjelölti státust kapott Ukrajnát részesíti előnyben az EU-tagállamokkal szemben.

Ez egy teljesen tarthatatlan helyzet, különösen azért, mivel azt a benyomást kelti, hogy az ukrán blokádot a brüsszeliták még üdvözlik is, mert ezzel akarnak nyomást gyakorolni azokra az államokra, amelyek a háború további eszkalálódása helyett a békét támogatják

– hangsúlyozta Steger, aki szerint ebbe a képbe illeszkedik az is, hogy a háborúpárti országok támogatják a nyugati fegyverek bevetését oroszországi célpontok ellen.

 

Már a baloldalon is kritizálják Ursula von der Leyent

Helytelen, hogy az Európai Unió elítéli Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, amiért ellenzi Brüsszel migrációs politikáját, miközben a német határellenőrzés bevezetését az uniós szervek elnézik – jelentette ki Bartlomiej Sienkiewicz lengyel EP-képviselő. A baloldali-liberális képviselő – aki a lengyel kormánykoalícióban a Donald Tusk-féle Polgári Platformot képviseli – korábban a néppárti frakcióülésen részt vevő lengyel küldöttség nevében javasolta, hogy hívják össze az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) rendkívüli ülését a német határellenőrzés bevezetésének megvitatására.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottsági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt védi az uniós államokkal szemben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.