A német külügyminiszter Izrael ellenségeivel vacsorázott

Annalena Baerbock vacsorája, amelyen Izrael-ellenes nézeteket vallók is jelen voltak, éles kritikákat váltott ki. A német Kereszténydemokrata Unió követeli, hogy a külügyminiszter hozza nyilvánosságra, hogy ki vett részt a vacsorán, de a tárca titkolózik.

Forrás: Origo2024. 10. 07. 13:51
Annalena Baerbock német szövetségi külügyminiszter (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Kira Hofmann)
Annalena Baerbock német szövetségi külügyminiszter (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Kira Hofmann)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) több politikusa bírálja az Annalena Baerbock (Zöldek) külügyminiszter által rendezett vacsorát, amelyet bizalmasnak minősítettek, írta a Die Welt. A meghívott vendégek között volt Alena Jabarine és Emilia Roig is, két fiatal nő, akik Izrael-ellenes kijelentéseikkel hívták fel magukra a figyelmet. Jabarine a közösségimédia-csatornáin tette nyilvánossá a vacsorát.

Jabarine arra használta fel az eseményt, hogy további támadásokat indítson Izrael ellen. 

A vacsora témájáról azt írta:

Miközben a Nemzetközi Büntetőbíróság azt vizsgálja, hogy Izrael népirtást követ-e el, Ciszjordánia az etnikai tisztogatás felé tart, izraeli háborús bűnöknek vagyunk tanúi nap mint nap, Németország nem játszik dicséretes szerepet

– olvasható a Bilden.

 

A találkozót széles körben bírálták

Gitta Connemann, a CDU parlamenti képviselője megkeresésére, amelyben arra volt kíváncsi, hogy kik vettek részt a vacsorán, mindeddig nem érkezett válasz. A szövetségi külügyminisztérium azt közölte, hogy a vacsora 1859,50 euróba került, s azon megpróbálták a vélemények minél szélesebb spektrumát képviselni. Baerbocknak alkalma volt a német kormány politikájának ismertetésére – idézi a Bild. Az a kérdés azonban, hogy kiket hívtak meg, megválaszolatlan maradt.

– Mitől fél a külügyminiszter? – kérdezi Connemann.

– Nem hajlandó tájékoztatást adni a vendégekről. Nem egy magánvacsoráról van szó, hanem egy vacsoráról az adófizetők költségén. A nyilvánosságnak joga van az átláthatósághoz.

A kezdeti kritikák után Baerbock megvédte a találkozót, írta meg az Origó.

Különösen válságos időkben, amikor a gyűlölet és az agitáció, az antiszemitizmus, a rasszizmus és az embergyűlölet elharapózik, nagyon fontos, hogy párbeszédet folytassunk – különösen azokkal, akiknek a véleményét nem osztjuk, hogy megfékezzük a gyűlöletet és az agitációt

– mondta Baerbock. 

Számára abszolút magától értetődő, hogy azokkal is keresik a párbeszédet, akik másként gondolkodnak, tette hozzá.

Thorsten Frei, a CDU/CSU-frakció parlamenti titkára azonban a kancelláriához intézett levelében bírálta Annalena Baerbock külügyminiszter viselkedését. Frei szerint ez a válaszadási magatartás nem felel meg a parlamenti kérdezési jog megfelelő kezelésének követelményeinek, és követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a vacsora résztvevőinek névsorát.

 

Borítókép: Annalena Baerbock német szövetségi külügyminiszter (Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Kira Hofmann)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.