A német szociáldemokraták migránskvótát vezetnének be a közszférában

Egy olyan törvény bevezetésén dolgoznak a német szociáldemokraták (SPD), amely bizonyos számú migrációs hátterű tisztségviselő alkalmazására kényszerítené a közhivatalokat.

Forrás: Bild2024. 10. 02. 9:03
Migránsokkal töltenék fel a közhivatalokat (Fotó: AFP)
Migránsokkal töltenék fel a közhivatalokat (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német szociáldemokrata párt (SPD) azt szeretné elérni, hogy több migráns érdeklődjön a közszféra iránt, mondta Rolf Mützenich, az SPD parlamenti frakciójának vezetője Kielben. A német közszolgálati szakszervezet is támogatja az SPD ezen álláspontját, írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Rolf Mützenich, az SPD Bundestag parlamenti frakciójának vezetője felszólal a kieli sajtótájékoztatón
Rolf Mützenich, az SPD Bundestag parlamenti frakciójának vezetője felszólal a kieli sajtótájékoztatón (Fotó: Dpa Picture-Alliance/AFP/ Frank Molter)

Mützenich szerint: „Nem a diszkriminációról van szó”, de „különösen fontosnak tartom, hogy a rendőrök és más közszolgák megfelelő és jó kapcsolatot építsenek ki a fiatal bevándorlókkal a bizalom kialakítása érdekében” – tette hozzá.

A Bild által megkérdezett SPD-szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy hány százaléknyi migrációs hátterű dolgozó alkalmazását írná elő a jogszabály, de kiemelte, hogy a tervezetet a kormánykoalícióban részt vevő pártok közösen fogadták el. Nancy Faeser belügyminiszter foglalkozik a kérdéssel, a tervezett jogszabály pedig állítólag figyelembe venné az alkalmasság, képesség és szakmai teljesítmény előtérbe helyezését.

A szakszervezet elutasítja a kvótákat

Ulrich Silberbach, az egyik szakszervezet elnöke szerint fontos, hogy „a közszolgálatban minden társadalmi csoport képviselve legyen, a migránsok is”.

Jelenleg a szövetségi kormányzati alkalmazottak körében mintegy 12 százaléknak van migrációs háttere, míg a német társadalomban ez az arány kétszer akkora.

Silberbach kiemelte, hogy a közszférában a kiválasztás alapvetően az alkalmasság, a képesség és a teljesítmény alapján történik. Hozzátette, hogy a migrációs hátterű munkavállalók jelenléte növelheti az interkulturális kompetenciát, amely sok konfliktushelyzetben hasznos lehet.

Két migráns sétál át a menedékkérők központi befogadó központja (ZABH) területén Brandenburg tartományban
Két migráns sétál át a menedékkérők központi befogadó központja (ZABH) területén Brandenburg tartományban (Fotó: Dpa Picture-Alliance /AFP/Patrick Pleul) 

Emberhiány a közszférában

Mützenich hangsúlyozta, hogy „fontos, hogy a közszféra versenyképes maradjon” – utalva a gyakran nehéz bértárgyalásokra a szakszervezetekkel.

A közszféra szakemberhiánnyal küzd, és a bérek versenyképességének növelése a szakszervezetek egyik fő követelése. Ahogyan Mützenich is megfogalmazta: „Szükségünk van a szakemberekre.”

A Bildnek nyilatkozó szakértő, Christian Hillgruber szerint azonban a kvóták bevezetését célzó tervezet eleve elhibázott:

Valóban hatékony államigazgatásra van szükségünk, nem olyanra, amelyet gender- és migrációs kvóták alapján töltenek fel tisztségviselőkkel.

 – hangsúlyozta az alkotmányjogász.

Borítókép: Migránsokkal töltenék fel a közhivatalokat (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.