Egy mogorva macska meghódította az internetet

A moszkvai állatkert manulját, Tyimofejet majdnem elküldték egy tenyészprogramba, de szerencsére maradhatott. Egy véletlen videónak köszönhetően most ő az állatkert új sztárja, aki még a pandákat is túlszárnyalja népszerűségben.

2024. 10. 17. 11:29
Pallas macska (Otocolobus manul), kicsinyek az anyjukkal az odújukban, sztyeppi terület, Kelet-Mongólia, Mongólia, Ázsia
Pallas macska (Otocolobus manul), kicsinyek az anyjukkal az odújukban, sztyeppi terület, Kelet-Mongólia, Mongólia, Ázsia Fotó: Biosphoto via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A moszkvaiak szívébe egy nem mindennapi állat lopta be magát az utóbbi időben. Tyimofej, a moszkvai állatkert manul macskája váratlanul az érdeklődés középpontjába került, miután egy róla készült videó vírusként terjedt el az interneten.

Pallas macska (Otocolobus manul) sztyeppi terület, Kelet-Mongólia, Mongólia, Ázsia
Illusztráció. Pallas-macska (Otocolobus manul), sztyeppi terület, Kelet-Mongólia  Fotó: Biosphoto via AFP

 

Szvetlana Akulova, az állatkert igazgatója egy interjúban elárulta, hogy eredetileg más tervük volt Tyimofejjel: „Amikor a moszkvai állatkert stratégiáját írtuk, elgondolkodtunk azon, hogy a kiállításon hagyjuk-e, vagy elvigyük egy tenyésztelepre, hogy részt vegyen a szaporítási programban.”

Szerencsére úgy döntöttek, hogy maradhat, és ez a döntés váratlan fordulatot hozott. Az igazgatónő így folytatta: „Egy fiatalember videót készített, amikor a manul a kifutójában volt, közzétette az interneten, és ez vírusvideóvá lett. A mi manulunk igazi hőssé vált.”

A manul, más néven Pallas-macska egy ritka és általában emberkerülő faj. Tyimofej azonban mintha megérezte volna az iránta megnyilvánuló szeretetet, mondta Akulova.

Az állatkert munkatársai már viccelődnek is azon, hogy Tyimofej népszerűsége vetekszik más állatokéval. „Igazi sztár lett, és már viccelődünk, hogy vetélytársa a szemben lévő pandáinknak”, jegyezte meg az igazgatónő.

Borítókép: Illusztráció. Pallas-macska (Otocolobus manul), kicsinyek az anyjukkal az odújukban, sztyeppi terület, Kelet-Mongólia (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.