Pandahíradó

Megérkezett kedden Washingtonba Kínából repülőgéppel egy pandapár, a berlini állatkertben pedig bejelentették, hogy szerdán bemutatják az augusztusban ott született ikreket.

Forrás: MTI2024. 10. 16. 6:26
A két újszülött panda közül az egyik a berlini állatkert pandafülkéjében fekszik a bébiágyban.
A két újszülött panda közül az egyik a berlini állatkert pandafülkéjében fekszik a bébiágyban. Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washingon huszonnégy éve nem kapott pandákat Kínától, a mostani érkezést jelképes diplomáciai üzenetnek tekintik.

A FedEx két óriáspandát szállító teherszállító repülőgépe leszáll a virginiai Dulles repülőtéren 2024. október 15-én. Bao Li, a hím panda és a nőstény Qing Bao, mindketten háromévesek, egy évtizedes tenyésztési és kutatási megállapodás keretében kedden a washingtoni Smithsonian Nemzeti Állatkertbe kerültek.
A FedEx két óriáspandát szállító teherszállító repülőgépe leszáll a virginiai Dulles repülőtéren 2024. október 15-én. Pao Li, a hím panda és a nőstény Csing Pao, mindketten háromévesek, egy évtizedes tenyésztési és kutatási megállapodás keretében kedden a washingtoni Smithsonian Nemzeti Állatkertbe kerültek.  Fotó: AFP

A pandapár a Panda Express névre keresztelt különleges teherszállító géppel érkezett, külön-külön ketrecben, jelentős répa- és bambuszkészlettel az utazáshoz. A Szecsuánból érkezett, Pao Li névre hallgató hím és a Csing Pao nevű nőstény hároméves. Pao Lit és Csing Paót sztárként fogadták a washingtoni állatkertben, amelyben közel egy éve nincsen panda. Érkezésüket május végén Jill Biden first lady és a Smithsonian Nemzeti Állatkert jelentette be.

A Washingtonban korábban gondozott három pandát 2023 végén szállították vissza Pekingbe, a kölcsönszerződés lejárta után, ám sokan a Washington és Peking közötti feszültség jeleként érzékelték a visszatérésüket.

A kétoldalú kapcsolatok fokozatos javulására utal, hogy Peking most a „pandadiplomácia” jegyében elküldte a „nemzeti kincsként” aposztrofált emlősöket.

A kölcsönadási szerződés tíz évre szól, az amerikai fél egymillió dollárt fizet évente a pandákért.

Az első pandát Peking 1972-en ajánlotta fel az Egyesült Államoknak, mégpedig Richard Nixonnak a Mao Ce Tung vezette Kínában tett történelmi látogatásakor.

Európa sem maradhat pandahírek nélkül

A berlini állatkert látogatói szerdától tekinthetik meg az augusztusban született pandabébiket, akik most akkorák, mint egy nyúl – jelentette be a berlini állatkert kedden.

A két, két és fél kilós nőstényt a pandakertben lehet megtekinteni egy órán át kora délután. Meng Meng, a berlini állatkert nőstény pandája öt évvel az első utódja születése után hozta őket világra, a nevük még nem ismert. A szülők – Meng Meng (Kis Álom) és a hím, Csiao Csing (Kis Kincs) – 2017 júniusa óta élnek a berlini állatkertben.

A két óriáspandát annak idején Angela Merkel akkori kancellár és Hszi Csin-ping mutatta be, a kínai pandadiplomácia másik megnyilvánulásaként.

A pandapár kicsinyei várhatóan három-négy év múlva utaznak Kínába, amikor elválasztják őket. Ez történt Meng Meng első ikerpárjával, Pittel és Pauleval is 2019. augusztus 31-én.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.