Migránsokat szállító hajó süllyedt el, két ember meghalt

Két ember meghalt, miután szerda reggel elsüllyedt egy migránscsónak a La Manche csatornában, közölték a francia tengerészeti hatóságok.

Forrás: The Guardian2024. 10. 23. 13:25
Két ember meghalt, amikor korán megpróbáltak átkelni a La Manche csatornán Észak-Franciaországból Nagy-Britanniába. 2024. október 23-án közölték a francia hatóságok, hozzátéve, hogy további mintegy 50 embert sikerült kimenteni egy süllyedő csónakból
Két ember meghalt, amikor korán megpróbáltak átkelni a La Manche csatornán Észak-Franciaországból Nagy-Britanniába. 2024. október 23-án közölték a francia hatóságok, hozzátéve, hogy további mintegy 50 embert sikerült kimenteni egy süllyedő csónakból Fotó: Sameer Al-Doumy Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A La Manche csatornáért és az Északi-tengerért felelős francia tengerészeti prefektúra közölte, hogy további 46 embert mentettek ki a Calais partjainál történt incidens után, számolt be a The Guardian.

A mentőakciót Calais-nál indították el, miután egy mentőmellényt láttak a tengerben. A keresés során negyvennyolc embert találtak meg, és elsősegélyben részesítettek két eszméletlen embert, akiket a Minck hajó fedélzetére hoztak. Később Calais-ban megerősítették a halálukat – közölte a francia tengerészeti prefektúra.

A mentőakcióban két hajót és egy helikoptert, valamint egy orvosi csoportot vetettek be.

 A túlélőkről a szárazföldi mentőszolgálatok gondoskodtak, miközben a keresés folytatódik azok után, akik még a tengeren lehetnek 

– tette hozzá a hatóság. A boulogne-sur-meri ügyészség vizsgálatot indított.

Idén eddig 47 halálesetet jelentett a francia parti őrség.

A tűzoltók hordágyon szállítanak egy sérült migránst, miután 2024. szeptember 3-án az észak-franciaországi Boulogne-sur-Merben elsüllyedt a La Manche csatornán Angliába tartó migránshajó
A tűzoltók hordágyon szállítanak egy sérült migránst, miután 2024. szeptember 3-án az észak-franciaországi Boulogne-sur-Merben elsüllyedt a La Manche csatornán Angliába tartó migránshajó (Fotó: AFP/Denis Charlet)

Wanda Wyporska, a Safe Passage International vezérigazgatója elmondta:

Alig néhány nappal azután, hogy egy csecsemő meghalt a La Manche csatornán, újabb két ember vesztette életét ezen a veszélyes úton. Eddig legkevesebb 55 ember halt meg idén. A csatornán átkelők számára ez a leghalálosabb év, ezt nem tudjuk elfogadni.

„A kormánynak biztonságos útvonalakat kell nyitnia. Enélkül az embercsempészek továbbra is ki fogják használni a háború és üldöztetés elől menekülő emberek számára a biztonságos alternatívák hiányát. Attól tartunk, hogy csak még több ember fog meghalni az itteni védelem elérésére tett kísérleteik során.”

Virágzik az embercsempészet

Korábban lapuk is írt arról, hogy az Annalena Baerbock vezette német külügyminisztérium a kormánykoalíció döntésével szembe menve továbbra is támogatja azokat a szervezeteket, amelyek a Földközi-tengeren érkező migránsokat mentik, majd szállítják Európába.

Összesen 231 illegális afrikai bevándorló ült azon a kis hajón, amit a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria közelében vettek észre, majd húztak partra a hatóságok a közelmúltban. A Vöröskereszt szerint soha nem érkezett még olyan hajó erre a szigetre, amelyre ennyire sok embert ültetett volna fel a migránsmaffia.

Október első két hetében már több mint kétezer afrikai érkezett illegálisan csak a Kanári-szigetekre, ami 76 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben az időszakban, a régiót sújtó migrációs nyomás továbbra sem csökken. Spanyolország statisztikáját tekintve pedig az látszik, hogy idén már több mint 45 ezer fő kötött ki valamelyik tengerparti városban, ami pedig 23 százalékkal haladja meg a tavalyi számokat.

Borítókép: Két ember meghalt, amikor korán megpróbáltak átkelni a La Manche csatornán Észak-Franciaországból Nagy-Britanniába. 2024. október 23-án, közölték a francia hatóságok, hozzátéve, hogy további mintegy ötven embert sikerült kimenteni egy süllyedő csónakból (Fotó: AFP/Sameer Al-Doumy)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.