Putyin szerint a Nyugat stratégiai vereséget akar mérni Oroszországra, de ez illúzió

A globális gazdasági növekedés következő hulláma a világtöbbség országaiban van kialakulóban, ezért a BRICS-országoknak saját platformra van szükségük a növekvő gazdaságokban rejlő lehetőségek kiaknázásához, mondta Vlagyimir Putyin a BRICS-csúcs plenáris ülésén.

Forrás: Interfax2024. 10. 24. 11:47
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök a BRICS-csúcson, 2024. október 24-én Kazanyban
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök a BRICS-csúcson, 2024. október 24-én Kazanyban Fotó: Maxim Shemetov Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos alternatíva, a megbízható multilaterális pénzügyi mechanizmusok, a termelési és logisztikai láncok kiépítése, a technológiai tudáscsere megteremtése, valamint új nemzetközi közlekedési folyosók fejlesztése és kapacitásuk növelése – mondta az orosz elnök.

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a BRICS-csúcson
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a BRICS-csúcson (Fotó: AFP/Alekszandr Zemljanicsenko)

Ennek a platformnak az a célja, hogy növelje a BRICS-országokba, a globális déli és keleti befektetések áramlását, valamint hogy a nagy infrastrukturális és technológiai projektekbe való befektetésre összpontosítson, hangsúlyozta az orosz vezető, írta a RIA Novosztyi.

A méltányosabb globális gazdasági rendszerre való átállás késik, ha külföldi pénzügyi platformokat használnak, és ha „külföldi szabályokat követnek” – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Az együttműködés terén meg kell értenünk, hogy minél tovább élünk és dolgozunk külföldi szabályok szerint és külföldi platformokon, annál tovább tart az átmenet egy új, igazságosabb gazdasági és pénzügyi rendszerre, és ez nagy megrázkódtatásokkal járhat

– hangsúlyozta az orosz elnök a kazanyi BRICS-csúcstalálkozó kibővített ülésén Dilma Rousseff, a BRICS Új Fejlesztési Bank elnökének beszédét kommentálva, aki szerint a dollárt fegyverként alkalmazzák.

„Valóban ezt látjuk és szerintem ez nagy hiba azok részéről, akik ezt teszik, mert a dollárt – amely még mindig fontos eszköz a globális pénzügyekben – használják a politikai célok elérésére és ez aláássa a valutába vetett bizalmat és csökkenti annak képességeit” – mondta Putyin.

„De mi nem utasítjuk vissza, és nem harcolunk a dollár ellen, de ha nem engedik, hogy eszerint dolgozzunk, akkor keresnünk kell más alternatívát, és jelenleg ez történik” – mondta Putyin.

Vlagyimir Putyin orosz elnök gesztikulálva beszél a BRICS-csúcs kibővített ülésén Kazanyban 2024. október 23-án
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél a BRICS-csúcs kibővített ülésén Kazanyban 2024. október 23-án (Fotó: AFP/Alekszandr Nemenov)

Az orosz államfő beszédében kitért a nemzetközi napirenden szereplő kiemelt kérdésekre is, számolt be az Interfax.

Putyin szerint Ukrajnát arra használják fel, hogy veszélyhelyzetet teremtsenek Oroszország biztonságára nézve. Stratégiai vereséget akar mérni a Nyugat Oroszországra, de ezek illúziók azoktól, akik nem ismerik Oroszország történelmét.

Putyin arról is beszélt, hogy a jelenlegi közel-keleti helyzet aggasztó, amely kapcsán egy régóta tartó konfliktus kiéleződéséről beszélhetünk. Szerinte a közel-keleti helyzet eszkalációja egy teljes körű háború szélére sodorta a térséget, de Oroszország igyekszik hozzájárulni a régió stabilizálásához.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök a BRICS-csúcson, 2024. október 24-én Kazanyban (Fotó: AFP/Maxim Shemetov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.