Putyin szerint a világ „igazán radikális változásokon megy keresztül”

Az orosz elnök a csúcstalálkozón a politikát és a gazdaságot nevezte meg a BRICS-országok együttműködési területei között.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 10. 23. 12:31
Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a BRICS-csúcs résztvevőinek köszöntő ünnepségén Kazanyban 2024. október 22-én
Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a BRICS-csúcs résztvevőinek köszöntő ünnepségén Kazanyban 2024. október 22-én Fotó: Maxim Shemetov Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország a BRICS-elnökség ideje alatt a BRICS-tagállamok közötti együttműködés három fő területén dolgozott – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a csúcstalálkozón.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök, Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnök, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök, Mohamed bin Zayed Al Nahyan, az Egyesült Arab Emirátusok elnöke, Irán Masoud Pezeshkian elnök és Mauro Vieira brazil külügyminiszter a BRICS-csúcson Kazanyban, 2024. október 23-án
Abij Ahmed etióp miniszterelnök, Abdel Fattah esz-Szíszi egyiptomi elnök, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök, Mohamed bin Zayed Al Nahyan, az Egyesült Arab Emírségek elnöke, Irán Masoud Pezeshkian elnök és Mauro Vieira brazil külügyminiszter a BRICS-csúcson Kazanyban, 2024. október 23-án (Fotó: AFP/Maxim Shipenkov)

Arra törekedtünk, hogy megerősítsük a BRICS tekintélyét, növeljük szerepét a világ ügyeiben, a sürgős globális és regionális problémák megoldásában, és minden lehetséges módon hozzájárultunk államaink sokoldalú együttműködésének elmélyítéséhez három fő területen: a politikában és a biztonságban, a gazdaságban és a pénzügyekben, valamint a kulturális és humanitárius kapcsolatokban

– mondta az orosz elnök a BRICS-csúcstalálkozón mondott beszédében, amelyről a RIA Novosztyi számolt be.

Putyin megjegyezte, hogy sokat tesznek az új országok zökkenőmentes és minél teljesebb integrációja érdekében a BRICS munkája során.

Az orosz elnök szerint a csúcstalálkozón részt vevő országok „nem szavakkal, hanem tettekkel mutatják meg felelősségüket a világ helyzetéért, kiállnak az egyenlőség, a jó szomszédság és a kölcsönös tisztelet mellett”.

Az orosz vezető fontosnak nevezte a társulás további bővítését. Megjegyezte, hogy helytelen lenne figyelmen kívül hagyni a globális dél és kelet országainak példátlan érdeklődését a BRICS-szel való kapcsolatok erősítése iránt. 

Már több mint harminc ország fejezte ki ezt az óhaját. Itt meg kell őrizni az egyensúlyt, és nem szabad hagyni, hogy a társulás hatékonysága csökkenjen

 – hangsúlyozta az elnök.

Putyin emlékeztetett arra, hogy a 2023-as dél-afrikai csúcstalálkozón a résztvevők megállapodtak a BRICS-partnerországok módozatainak és kategóriáinak kidolgozásában, valamint az ilyen státusra pályázók listájának összeállításában. Fontos, hogy ezeket a döntéseket rögzítsék a kazanyi zárónyilatkozatban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönti Hszi Csin-ping kínai elnököt az oroszországi Kazanyban, 2024. október 22-én
Vlagyimir Putyin orosz elnök köszönti Hszi Csin-ping kínai elnököt az oroszországi Kazanyban, 2024. október 22-én (Fotó: Xinhua/AFP/Shen Hong)

A csúcstalálkozó hétfőn kezdődött meg, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök már több kétoldalú találkozón is részt vett. A tárgyalások középpontjában a gazdasági és politikai együttműködés erősítése, valamint a globális kihívásokra adandó közös válaszok állnak,

Vlagyimir Putyin és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök kétoldalú megbeszélésük során a közel-keleti helyzet eszkalációjának azonnali visszaszorítása mellett állt ki, és a feleket azonnali tűzszünetre szólították fel.

António Guterres ENSZ-főtitkár is megérkezett Kazanyba a BRICS-csúcstalálkozóra, ami éles bírálatot váltott ki Ukrajna részéről.

A BRICS egyre több támogatót és hasonlóan gondolkodó államot vonz – mondta Vlagyimir Putyin januárban, amikor Oroszország átvette az elnökséget. A BRICS 2024. évi mottója: „A többoldalúság megerősítése az igazságos globális fejlődés és biztonság érdekében”.

A csúcstalálkozón részt vesz Hszi Csin-ping kínai elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök is, ami tovább növeli az esemény súlyát. Jelenlétük rámutat arra, hogy a BRICS-országok komolyan veszik az együttműködést, és igyekeznek erősíteni pozíciójukat a globális színtéren.

A BRICS egy államközi szövetség, amelyet 2006-ban Oroszország, Kína, India és Brazília hozott létre, Dél-Afrika pedig 2011-ben csatlakozott hozzá. A 2024-es év elejétől Egyiptom, Etiópia, Irán, az Egyesült Arab Emírségek és hamarosan Szaúd-Arábia is csatlakozik a csoporthoz. A BRICS-országok együttesen a világ GDP-jének mintegy negyven százalékát (a G7-eké 29,3 százalék) adják, ami több mint 60 ezermilliárd dollár, a világ áruexportjának pedig mintegy negyedét.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a BRICS-csúcs résztvevőinek köszöntő ünnepségén Kazanyban 2024. október 22-én (Fotó: AFP/Maxim Shemetov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.