Oroszország új világrendet épít

Kazanyban több mint harminc ország részvételével megnyílik a XVI. BRICS-csúcstalálkozó. A háromnapos eseményen nemcsak a nemzetközi szövetség tagállamainak államfői, hanem számos prominens politikus is részt vesz.

Forrás: RIA Novosztyi2024. 10. 22. 8:48
Putyin orosz elnök mellett Hszi Csin-ping kínai vezető, Narendra Modi indiai miniszterelnök és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azok közé tartozik, akik csatlakoznak az oroszországi Kazany városában október 22. és 24. között megrendezett eseményhez.
Putyin orosz elnök mellett Hszi Csin-ping kínai vezető, Narendra Modi indiai miniszterelnök és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár azok közé tartozik, akik csatlakoznak az oroszországi Kazany városában október 22. és 24. között megrendezett eseményhez. Fotó: Valery Sharifulin Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország idén a BRICS elnöke, így a csúcstalálkozó házigazdája. Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika mellett a szervezethez ez év januárjában csatlakozott Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, Irán és Etiópia is. Szaúd-Arábia státuszát ezekben a napokban tisztázzák.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hallgatja Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnököt, amint az megjelenik a képernyőn, a 2024. október 18-án Moszkvában rendezett BRICS üzleti fórumon
Vlagyimir Putyin orosz elnök hallgatja Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnököt, amint az megjelenik a képernyőn, a 2024. október 18-án Moszkvában rendezett BRICS üzleti fórumon (Fotó: AFP/Alekszandr Zemljanicsenko)

A BRICS egyre több támogatót és hasonlóan gondolkodó államot vonz.

– mondta Vlagyimir Putyin januárban, amikor Oroszország átvette az elnökséget. A sarkalatos pontok „a szuverén egyenlőség, a saját fejlődési út megválasztásának tiszteletben tartása, az érdekek kölcsönös figyelembevétele, a nyitottság, a konszenzus, a többpólusú világrendre és a globális pénzügyi és kereskedelmi rendszer igazságos modelljére való törekvés, valamint a korunk legégetőbb problémáinak közös megoldására való törekvés”, tette hozzá a az orosz elnök.

A BRICS 2024. évi mottója: „A többoldalúság megerősítése az igazságos globális fejlődés és biztonság érdekében”.

A társadalmi-gazdasági növekedés felgyorsítására és a fenntartható fejlődés biztosítására irányuló közös munka a BRICS-országokban konkrét, kézzelfogható eredményeket hoz.

– hangsúlyozta az orosz elnök október 18-án a BRICS üzleti fórumán.

A BRICS-országok együttesen a világ GDP-jének mintegy negyven százalékát (a G7-eké 29,3 százalék) adják, ami több mint 60 ezer milliárd dollár, a világ áruexportjának pedig mintegy negyedét.

Hosszú az út a harmadik bővítésig

A mostani, tizenhatodik csúcstalálkozó lesz az eddigi legjelentősebb. A bővülés folyamatos: Azerbajdzsán, Algéria, Belarusz, Malajzia, Szíria, Thaiföld, Szíria és még sokan mások – mintegy három tucat ország – szeretnének csatlakozni a BRICS-hez, írja a RIA Novosztyi.

A jelentkezők között van Törökország is, Ankara NATO-tagsága ellenére sem szándékozik feladni ez irányú politikáját. Szerbia pedig, amely évek óta vár az az európai uniós tagságra, a BRICS-országokban az EU teljes értékű alternatíváját látja, mutat rá a hírügynökség.

Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozik Recep Tayyip Erdogan török ​​elnökkel a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagállami vezetőinek 2024. július 3-i asztanai csúcstalálkozóján
Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozik Recep Tayyip Erdogan török ​​elnökkel a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagállami vezetőinek 2024. július 3-i asztanai csúcstalálkozóján (Fotó: AFP/ Gavriil Grigorov)

A résztvevők számának növekedése nem befolyásolhatja a hatékonyságot, jelezte Putyin. De az ajtók nyitva állnak.

A csúcstalálkozó előtt Jurij Uzsakov elnöki tanácsadó elmondta, hogy Kazanyban megvitatják a BRICS-partnerek státuszát. 

Multilaterális és kétoldalú kapcsolatok

A kazanyi csúcstalálkozó két szakaszban zajlik. Október 22-én és 23-án az alapító BRICS-tagok találkozói lesznek, a következő két napban pedig a többi BRICS-tag csatlakozik az eseményhez.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára a 2023-as BRICS-csúcson tartott sajtótájékoztatón beszél a johannesburgi Sandton Kongresszusi Központban 2023. augusztus 24-én
Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára a 2023-as BRICS-csúcson tartott sajtótájékoztatón beszél a johannesburgi Sandton Kongresszusi Központban 2023. augusztus 24-én (Fotó: AFP/Michele Spatari)

A szervezők megerősítették: a 32 részt vevő államból 24 országot államfő képvisel, a maradék nyolc pedig magas rangú képviselőket küld. António Guterres ENSZ-főtitkár is jelezte érkezését, emellett olyan nemzetközi szervezetek képviselői, mint az Eurázsiai Gazdasági Unió és a Sanghaji Együttműködési Szervezet.

A „BRICS+” illetve a „kapcsolatfelvétel” mechanizmusaiban azon országok vesznek majd részt, amelyek a szövetség országaihoz közel vannak.

Mottó: „A BRICS és a globális Dél: együtt egy jobb világot építünk”

A kommunikációnak ez a formája nagyon fontos – jegyezte meg Putyin. A csúcstalálkozó nemcsak a BRICS-ügyek megvitatására, hanem a kétoldalú megbeszélésekre is alkalmas platform. Az orosz vezetőnek legalább húsz ilyen megbeszélése lesz, köztük Hszi Csin-ping kínai elnökkel, Narendra Modi indiai miniszterelnökkel és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel várható találkozó. Oroszország Iránnal pedig történelmi jelentőségű stratégiai partnerségi megállapodást ír alá.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett Hszi Csin-ping kínai vezető, Narendra Modi indiai miniszterelnök és António Guterres ENSZ-főtitkár azok közé tartozik, akik csatlakoznak az oroszországi Kazany városában október 22. és 24. között megrendezett eseményhez (Fotó: AFP/Valery Sharifulin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.