A szerb kormány több tagja is részt vesz a BRICS-csúcson

Alekszandar Vucsics államfő nem utazik el Oroszországba, noha korábban őt hívta meg az eseményre Vlagyimir Putyin. A szerb elnök elmondta, a balkáni ország az európai integráció útján maradt, de nem vezetett be szankciókat Moszkva ellen. Vucsics elárulta azt is, hogy az orosz elnökkel való egyeztetése után felhívta őt Emmanuel Macron francia vezető is.

2024. 10. 22. 6:30
Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: AFP)
Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alekszandar Vucsics szerb elnök a Szerbiai Rádió és Televíziónak adott interjúban elmondta, hogy a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott beszélgetését követően sikerült kedvező gázárakat kialkudni a balkáni ország számára. Vucsics az interjú során kifejtette, hogy bár nem tud személyesen részt venni a kazanyi BRICS-csúcstalálkozón, Szerbia kormánytagokból álló delegációt küld az eseményre. A delegáció tagjai között lesz több miniszter is.

Az államfő utalt arra, hogy Szerbia az egyetlen ország Európában, amely nem csatlakozott az Oroszország ellen hozott szankciókhoz, amit Putyin nagyra értékel. Az elnök hangsúlyozta, hogy Szerbia továbbra is szilárd álláspontot képvisel a koszovói kérdésben, és országának sikerült fenntartania a jó kapcsolatokat mind Oroszországgal, mind nyugati szövetségeseivel.

Fontos dolgokat kell megtennünk az európai úton. Egyike vagyok azon kevés vezetőnek a világon, akik beszélhetnek Putyin elnökkel. A tárgyalást követően hívott Macron francia elnök, s több mint öt órán át tárgyaltam James O’Brien amerikai tisztségviselővel is

 – jegyezte meg a szerb köztársasági elnök. Hangsúlyozta, hogy Szerbia elkötelezett az európai integráció mellett, bár a folyamat lassan halad.

A beszélgetés végén Vucsics megemlítette, hogy a közeljövőben több európai vezető látogatását várja, köztük Donald Tusk lengyel miniszterelnökét és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökét. Mint a Magyar Nemzet azt korábban megírta, ezt megelőzően Vucsics Orbán Viktor magyar kormányfővel és Robert Fico szlovák miniszterelnökkel egyeztet. 

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.