Azonnali tűzszünetre szólított fel Putyin

Az orosz és az egyiptomi elnök a kazanyi BRICS-csúcstalálkozón folytatott megbeszélést.

2024. 10. 23. 6:00
Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozik Abdel Fattah al-Sisi egyiptomi elnökkel a BRICS-csúcstalálkozó alkalmával Kazanyban 2024. október 22-én. Fotó: AFP Forrás: MAXIM SHIPENKOV / POOL / AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök támogatta a közel-keleti helyzet eszkalációjának azonnali visszaszorítását

– derül ki az egyiptomi vezető hivatalának közleményéből, amelyet az orosz és az egyiptomi elnök kazanyi BRICS-csúcstalálkozón folytatott megbeszélései után tettek közzé. 

A két elnök sürgős és azonnali tűzszünetre szólított fel Gázában és Libanonban, hangsúlyozva a deeszkaláció szükségességét, valamint az olyan gyakorlatok és intézkedések elkerülését, amelyek csak tovább súlyosbítanák a helyzetet a régióban

– áll a két vezető közös nyilatkozatában melyet a TASS idézett. Az egyiptomi elnök megismételte, hogy 

meg kell könnyíteni a Gázai övezetben élők számára a humanitárius segélyek eljuttatását.

Azt is hangsúlyozta, hogy fontosnak tartja Libanon támogatását és szuverenitásának, biztonságának és stabilitásának megerősítését.

A két vezető több nemzetközi kérdésről egyeztetett, elsősorban az orosz–ukrán válságot vitatta meg. 

Esz-Szíszi elnök aláhúzta Egyiptom álláspontját, amely a diplomáciai megoldások és a válságok politikai rendezése mellett száll síkra párbeszéd útján, a nemzetközi béke és biztonság fenntartása és a népek erőforrásainak megőrzése mellett

– olvasható a közleményben.
A 16. BRICS-csúcstalálkozót, amely a szövetségben betöltött orosz elnökség kulcsfontosságú eseménye, október 22–24. között tartják Kazanyban. A BRICS-csoportot 2006-ban Brazília, Oroszország, India és Kína alapította, Dél-Afrika 2011-ben csatlakozott hozzá. 2024. január 1-jén Egyiptom, Etiópia, Irán, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek váltak teljes jogú tagjává. A kazanyi csúcstalálkozó lesz az első, amelyen a szövetség új tagjai részt vesznek. Több mint harminc ország képviselőit várják.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.