Kiakadtak az ukránok az ENSZ-főtitkárra

Kijevnek nem tetszik, hogy Antonio Guterres részt vehet a BRICS-csúcson. Ukrajna szerint ez nem szolgálja a béke ügyét.

2024. 10. 22. 8:15
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. június 7-én, Szentpéterváron találkozott Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral (Fotó: AFP)
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. június 7-én, Szentpéterváron találkozott Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna élesen bírálta Antonio Guterres ENSZ-főtitkárt, amiért állítólag elfogadta Vlagyimir Putyin meghívását az Oroszország által szervezett BRICS-csúcstalálkozóra ezen a héten. Erről írt a The Independent.

Az ENSZ-főtitkár elutasította Ukrajna meghívását az első Globális Békecsúcsra Svájcban, közölte az ukrán külügyminisztérium. 

Ugyanakkor elfogadta Putyin háborús bűnös meghívását Kazanyba. Ez rossz választás, amely nem szolgálja a béke ügyét. Csak károsítja az ENSZ hírnevét

 – tette hozzá a minisztérium. 

Az ENSZ sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta Guterres részvételét az orosz csúcstalálkozón, és azt mondta, hogy a főtitkár menetrendjének részleteit később hozzák nyilvánosságra. 

Vlagyimir Putyin keddtől a közép-oroszországi Kazany városában rendezi meg a BRICS-országok csúcstalálkozóját, amelynek célja a nem nyugati országok befolyásának bemutatása. A résztvevők között lesz Hszi Csin-ping kínai elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök is.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. június 7-én, Szentpéterváron találkozott Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.