Sorra menekítik ki állampolgáraikat Libanonból az országok

Katonai repülőgépekkel, bérelt charterjáratokkal utaztatják haza állampolgáraikat a nyugati országok Libanonból. Több ezren távoztak már az országból.

Forrás: MTI2024. 10. 03. 20:36
Libanonból kimenekítettek érkeznek Spanyolországba (Forrás: X/spanyol védelmi minisztérium)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai repülőgépekkel, bérelt charterjáratokkal utaztatják haza állampolgáraikat a nyugati országok Libanonból. Több ezren távoztak már az országból. 

Bukarest katonai repülőgéppel menekített ki Libanonból hetven román állampolgárt

A bukaresti kormány katonai repülőgéppel menekített ki Libanonból csaknem hetven román állampolgárt, akiket csütörtök este Marcel Ciolacu miniszterelnök és Angel Tilvar védelmi miniszter fogadott a Bukarest melletti légitámaszponton.

„A háború feje tetejére állította az életüket, de csaknem 70 gyermeket, nőt, öreget és súlyos egészségi gondokkal küzdő személyt ma hazahoztunk Libanonból. Románia sohasem hagyja magára bajba jutott állampolgárait” – írta Marcel Ciolacu a Facebookon.

A kormány közleménye szerint a közel-keleti biztonsági kockázatok miatt szükségessé vált humanitárius akciót a román külügyminisztérium kérésére egy katonai szállítógéppel bonyolította le a román védelmi minisztérium. A két tárca folytatni fogja a segítséget igénylő román állampolgárok hazaszállítását – ígérte a román kormányfő.

A bukaresti külügyminisztérium kedden közölte: mobil konzuli missziókat küldött Bejrútba és Libanon más városaiba, hogy segítsenek az erre igényt tartó több mint ezer román állampolgárnak a térség mielőbbi elhagyásában.

Franciaország hazaszállítja Libanonból idős és beteg állampolgárait

Francia állampolgárok – többségében idős, beteg vagy egyedül élő emberek – a libanoni Middle East Airlines légitársaság által üzemeltetett kereskedelmi járatokon elhagyták Libanont, és Párizsba távoztak – közölte csütörtökön a francia külügyminisztérium.

– Jean-Noël Barrot francia külügyminiszter hétfői libanoni látogatásán megfogalmazott kérésére a Middle East Airlines a mai napon további két járatot indított, amelyek lehetővé tették néhány honfitársunk számára, akik ezt kérték – elsősorban a rendkívül kiszolgáltatott helyzetben lévők –, hogy hazatérhessenek Franciaországba – mondta Christophe Lemoine külügyi szóvivő. 

A francia hatóságok kétszáz helyet foglaltak le a kiszolgáltatott emberek (betegek, idősek vagy egyedül élők) számára ezeken a járatokon. 

A libanoni légitársaság továbbra is napi két járatot indít Bejrútból Párizsba, amelyekkel azok a honfitársaink, akik ezt kívánják, elhagyhatják Libanont

– tette hozzá a szóvivő. 

Emlékeztetünk arra, hogy a Libanonba történő utazás határozottan nem ajánlott

– hívta fel a figyelmet a francia külügyminisztérium, amely megerősítette, hogy „véget kell vetni a katonai eszkalációnak a térségben, és felszólít minden felet, hogy tartózkodjon minden destabilizáló akciótól”. 

Párizs hétfőn felszerelt egy kétéltű helikopterhordozó hadihajót is, amely a hét végére érkezik Libanon partjaihoz egy kísérő fregattal. A hajó befogadóképessége 1500 fő, Libanon és Ciprus között tud közlekedni, amennyiben evakuálásról születik döntés. Libanonban mintegy 24 ezer francia állampolgár él, túlnyomó többségük kettős állampolgár. 

Újabb repülőgépeket bérelt a brit kormány a Libanonban tartózkodó britek elszállítására

A londoni külügyminisztérium csütörtöki bejelentése szerint az indítható járatok száma korlátozott. A tárca ezért arra szólította fel a távozni kívánó briteket, hogy csak visszaigazolt helyfoglalás birtokában induljanak el a repülőtérre.

Az első bérelt repülőgép szerdán szállt fel a bejrúti nemzetközi repülőtérről; ezen a járaton a tárca csütörtöki ismertetése szerint hozzávetőleg 150-en távoztak.

A minisztérium már az első járat bérléséről szóló tájékoztatásában közölte, hogy további chartergépekről az igényektől és a térség biztonsági helyzetétől függően döntenek majd. Az újabb járatok bérléséről közzétett csütörtöki tájékoztatásban a londoni külügyi tárca nem részletezte, hogy ezek a gépek mikor indulnak. Továbbra is érvényes az a szabály, hogy a repülőgépekre brit állampolgárok és házastársuk vagy élettársuk, illetve 18 évnél fiatalabb gyerekeik szállhatnak fel.

A brit kormány az Irán által támogatott libanoni Hezbollah síita milícia és Izrael fegyveres konfliktusának fellángolása után azonnal felszólította a Libanonban tartózkodó brit állampolgárokat a haladéktalan távozásra.

A külügyminisztérium szerint szükség esetére a brit királyi légierő is készenlétben tart repülőgépeket és szállító helikoptereket.

London a múlt héten 700 fős brit katonai kontingenst vezényelt Ciprusra. A külügyi tárca tájékoztatása szerint az egység parancsnoksága készenléti terveket állít össze lehetséges forgatókönyvek egész sorának megvalósulása esetére.

Több mint száz amerikai állampolgár hagyta el diplomácia segítséggel Libanont

Diplomáciai segítséggel mintegy 100 amerikai állampolgár és családtagjaik hagyták el Libanont – közölte a washingtoni külügyminisztérium szóvivője szerdán. Matthew Miller újságírók előtt elmondta, hogy az amerikaiakat egy kereskedelmi légitársasággal kötött szerződés alapján sikerült kihozni Isztambulon keresztül.

Beszámolt arról is, hogy a libanoni Middle East Airlines szombat óta mintegy 800 helyet amerikaiaknak tartott fenn járatain, ezeket vették igénybe a szerdán távozott családok is.

A külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban összesen nagyjából 6000 amerikai állampolgár vette fel a kapcsolatot a bejrúti amerikai nagykövetséggel, érdeklődve, hogy milyen lehetőségeik vannak Libanon elhagyására, de csak kis hányaduk kért segítséget a külképviselettől a távozáshoz. Az amerikai külügyminisztérium hivatalosan is azt tanácsolja minden Libanonban tartózkodó amerikai állampolgárnak, hogy a bizonytalan helyzet miatt hagyja el az országot.

Spanyolország megkezdi állampolgárainak evakuálását Libanonból

Spanyolország megkezdi állampolgárainak evakuálását Libanonból – jelentette be a spanyol védelmi miniszter az Antena3 kereskedelmi televíziónak adott interjúban szerdán.

Margarita Robles elmondta: a légierő két repülőgépe csütörtökön indul Bejrútba több mint 350 spanyol vagy kettős állampolgársággal rendelkező személyért és rokonaikért, akik már kérték kimenekítésüket.

A tárcavezető nem zárta ki, hogy számuk még növekedhet a későbbiekben. A bejrúti spanyol nagykövetség mintegy ezerfős spanyol közösséget tart számon Libanonban. Robles hangsúlyozta: a művelet végrehajtása főként azon múlik, hogy használhatók-e a légterek, mivel a bombázások miatt a térség több országa is légtérzárlatot rendelt el.

Péntekre tervezik egy harmadik gép indítását is, amellyel más országok állampolgárai hagyhatnák el Libanont, mivel több ilyen kérés is érkezett a spanyol kormányhoz – tette hozzá.

A védelmi miniszter arról is beszélt, hogy a Libanon déli részén, az ENSZ békemissziójában szolgálatot teljesítő több mint hatszáz spanyol katona továbbra is az országban marad mindaddig, amíg az ENSZ másképp nem dönt. 

Borítókép: Libanonból kimenekítettek érkeznek Spanyolországba (Forrás: X/spanyol védelmi minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.