Ciprus segít a libanoni és izraeli evakuálásban

Ciprus befejezte a külföldiek esetleges libanoni és izraeli evakuálásának előkészületeit – közölte kedden Constantinos Kombos külügyminiszter a CNA ciprusi hírügynökséggel. A kimenekítési tervekre azért van szükség, mivel Irán és szövetségesei hamarosan nagyszabású támadásokat indíthatnak Izrael ellen.

2024. 08. 15. 5:25
A Middle East Airlines (MEA) libanoni légitársaság egyik utasszállító repülőgépe felszáll a Bejrút–Rafic Hariri nemzetközi repülőtérről 2024. augusztus 12-én. Fotó: Vael Hamzeh
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Constantinos Kombos külügyminiszter elmondása szerint lezárultak a külföldiek Libanonból és Izraelből történő kimenekítésére szóló előkészületek, valamint azt is felfedte, hogy Ciprus nagyszámú embert – más uniós országok állampolgárait és harmadik országbelieket egyaránt – tudna befogadni, feltéve, hogy azok időben továbbutaznak hazájukba, írta a DPA International. 

Ciprus az Európai Uniónak a Közel-Kelethez legközelebb eső tagállama, Libanonból Ciprusra repülővel körülbelül 35 perc alatt lehet eljutni. A földközi-tengeri sziget kikötővárosában, Lárnakában már felállítottak ágyakat az iskolákban, valamint előkészítették a higiéniai létesítményeket.

 

A külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a 2006-os libanoni háború idején Ciprus ideiglenesen mintegy hatvanezer embert szállásolt el, most is hasonló a befogadóképessége az országnak. 

Kompokkal is el lehetne juttatni az evakuáltakat a ciprusi kikötővárosokba, Limasszolba vagy Lárnakába. Az Izrael és a Hamász közötti gázai háború kezdete óta már többször hoztak embereket biztonságban ezeken a tengeri útvonalakon keresztül.

A Hamász palesztin terrorszervezet és az Irán által támogatott libanoni Hezbollah két vezető személyiségének nemrégiben történt célzott meggyilkolását követően egyre nagyobb lett az aggodalom egy átfogó regionális háború miatt. Irán és a Hezbollah bejelentette, hogy a merényletekre válaszul nagyszabású megtorló csapásokat mér Izraelre. Az izraeli fegyveres erők napok óta magas szintű készültségben vannak.

Ám nem mindenki örül Ciprus intézkedéseinek. Ersin Tatar, a sziget törökök által ellenőrzött északi részének vezetője bírálta a görög igazgatású déli kormány terveit. Tatar „felelőtlennek” nevezte az evakuáltaknak nyújtott segítség felajánlását, és azt állította, hogy Ciprus a közel-keleti csoportok megtorlásának célpontjává válhat a segítségnyújtás miatt. Továbbá Izraelt megvádolta, hogy népirtást kísérel meg végrehajtani a gázai palesztinok ellen, és azt állította, hogy Nikosz Hrisztodulisz ciprusi elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök háborús érdekeit segíti.

Constantinos Kombos alaptalannak minősítette a vádakat, és kijelentette, hogy az előkészületek humanitárius segítségnyújtásra irányultak.

Ciprus helyzetét tekintve, az ország 1983-ban vált végleg megosztottá, amikor a ciprusi törökök kikiáltották a csak Törökország által elismert Észak-ciprusi Török Köztársaságot. Ennek előzményeként 1974-ben görög ciprusi puccsisták athéni támogatással átvették a hatalmat Nicosiában, és egyesíteni akarták a szigetet Görögországgal, amire válaszul a török hadsereg bevonult a sziget északi részére. 

A de facto kettéosztott Ciprus 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, így a sziget egésze az EU-hoz tartozik, de az uniós jog fel van függesztve azokon a területeken, amelyek nem állnak a Ciprusi Köztársaság kormányának tényleges ellenőrzése alatt. 

A szigeten vezető menekülési útvonal Kanadának is nagyon fontos, a két állam között már korábban megállapodás született ezzel kapcsolatban. Becslések szerint jelenleg mintegy húszezer kanadai tartózkodik Libanonban. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök már június óta nem ajánlotta a Libanonba való utazást, arra hivatkozva, hogy az ottani helyzet „kiszámíthatatlan és hamar megváltozhat”. 

Az eszkaláció veszélye nagyon is valós. Minden kanadait arra bátorítunk, és arra kérünk, hogy hagyják el Libanont, amíg vannak kereskedelmi útvonalak

– mondta a kanadai miniszterelnök egy nemrég tartott sajtótájékoztatón. 

Borítókép: A Middle East Airlines (MEA) libanoni légitársaság egyik utasszállító repülőgépe felszáll a Bejrút-Rafic Hariri nemzetközi repülőtérről 2024. augusztus 12-én. Számos nyugati ország, köztük az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália, Kanada, Svédország, Németország, Olaszország és Franciaország is arra kéri állampolgárait, hogy mielőbb hagyják el Libanont a növekvő katonai eszkaláció veszélye miatt (Fotó: MTI/EPA/Vael Hamzeh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.