Hatalmas a nyomás Iránon, de mindenki óvatos

Izraelben arra készülnek, hogy Irán közel-keleti szövetségeseivel, köztük a Hezbollah katonáival hamarosan támadást indít az ország ellen. Somkuti Bálint biztonságpolitikai elemzőt, az MCC kutatótanárát kérdeztük arról, hogy mennyi esélye van jelenleg a támadásnak és miből állhat, amennyiben bekövetkezik, valamint pontosan mit jelent az, hogy az izraeli hadsereget a legmagasabb készültségi állapotba helyezték.

2024. 08. 13. 18:01
HANÍJE, Iszmáíl
Jahja Szinvart, a Hamász palesztin iszlamista szervezet új vezetőjét ábrázoló óriásplakát a teheráni Palesztina téren 2024. augusztus 12-én. Fotó: Abedin Taherkenareh
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan két hét telt el Fuád Sukr Hezbollah-parancsnok bejrúti és Iszmáil Haníje Hamász-vezető teheráni megölése óta, amely tettek következtében Irán közel-keleti szövetségeseivel együtt ígéretet tett, hogy támadást indít Izrael ellen. Bár az indulatok pattanásig feszülnek a térségben, és a közel-keleti teljes körű háború még tényleg soha nem volt ennyire közel, az igazi megtorlás még nem következett be. Somkuti Bálint biztonságpolitikai elemző szerint lehetetlen egyértelmű választ adni arra, hogy ténylegesen lesz-e támadás Irán részéről, ám ahogy telik az idő, csökkent ennek a valószínűsége. 

– Ez nem jelenti azt, hogy egy hirtelen döntéssel, egy általunk nem ismert ok miatt mégis megtörténik ez a támadás, de általánosságban elmondható az, hogy ahogy telik az idő, úgy csökken ennek az esélye

– vallja Somkuti Bálint. 

Azzal kapcsolatban, hogy milyen szintű támadásra lehet számítani Irán és szövetségesei részéről, a szakértő kiemelte, hogy Izrael atomarzenálja és Irán rakétái is magukban hordozzák a teljes pusztítás lehetőségét, ám azt egyik fél sem engedheti meg, hogy nagyon súlyos károkat okozzon a másiknak. Mint fogalmazott:

– Innentől kezdve nagyon óvatosan lépkednek a felek, és úgy gondolom, hogy már nem várható egy áprilisihoz hasonló támadás, tehát Irán is aszimmetrikus válaszokat fog keresni a szövetségesein keresztül, illetve a hivatalosan bejelentett változaton keresztül.

Nemrég Nagy-Britannia az Egyesült Államokkal, Franciaországgal, Olaszországgal és Németországgal közösen egy nyilatkozatot adott ki, amelyben arra szólították fel Iránt, hogy hagyjon fel az Izrael elleni támadással való fenyegetőzéssel. Keir Starmer brit miniszterelnök telefonbeszélgetés során az új iráni elnököt, Maszúd Pezeskiant higgadtságra és a körültekintő mérlegelésre kérte. Somkuti Bálint szerint a sok egyezkedésről szóló hír ellenére a nyugati világ már nem rendelkezik monopóliummal ezen a területen, ám ezek is hozzájárulnak a támadás tolódásához. 

– Ezek mind azt mutatják, hogy nagyon komoly a nyomás a feleken az ügyben, hogy ne legyen egy komolyabb konfliktus. Jelenleg a nyomás nagy része Iránon van

– mondta a szakértő. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a közel-keleten uralkodó körülmények miatt az izraeli hadsereget a legmagasabb készültségbe helyezték. A szakértő elmondása szerint a magasabb készültségi állapot már a Hamász terrorszervezet 2023. október 7-i támadása óta igaz. 

– Igazából ez azt jelenti, hogy a hadsereg nem hagyhatja el a laktanyákat, a repülőgépek  felszálláshoz közeli állapotban várakoznak a betonon,  ez a katonai szempontja a bejelentett állapotnak

– magyarázta, majd hozzátette: – Van ennek egy olyan politikai vetülete is, hogy az izraeli vezetés reagált azokra a hírekre, amelyek egy 21 órán belüli megnyitó támadásról szólnak.

Borítókép: Jahja Szinvart, a Hamász palesztin iszlamista szervezet új vezetőjét ábrázoló óriásplakát a teheráni Palesztina téren 2024. augusztus 12-én. Az előző Hamász-vezetőt, Iszmáil Haníjét Teheránban meggyilkolták július 31-én, a merényletért Irán és a Hamász Izraelt tartja felelősnek (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.