Szijjártó Péter: Érdekes időszakban érkeztünk Georgiába

„Egy érdekes időszakban, izgalmas időszakban” érkeztek Georgiába – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter Tbilisziből jelentkezve a közösségi oldalán.

2024. 10. 28. 17:11
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Fotó: MTI/Kocsis Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter emlékeztetett, két nappal ezelőtt Georgiában parlamenti választás volt. 

A parlamenti választásnak egy elég egyértelmű eredménye kerekedett ki. A kormányzó párt 53-54 százalékos győzelmet aratott. Az a kormányzó párt, amely a szuverenitás és a családok védelmére alapozza a politikáját, amely a politikájával a nemzeti érdekeket akarja érvényesíteni, és amely egyértelműen kiáll a béke mellett, a konfliktusok békés rendezése mellett

– hívta fel rá a figyelmet Szijjártó Péter.  

A tárcavezető ugyanakkor hozzátette, „Brüsszelből más eredményt vártak, illetve más eredményt képzeltek el”. 

Brüsszelből a liberális pártok győzelméért szorítottak, azon pártok győzelméért, amelyek kevésbé béke-, család- és szuverenitáspárti politikát helyeznek a tevékenységük középpontjába

– mondta.  

Arra is emlékeztetett, hogy a georgiai kormány két jelentős törvényt is elfogadott még a választás előtt: egy szuverenitásvédelmi törvényt, amely az országon kívülről érkező befolyást akarja keretek közé szorítani, illetőleg egy, a családok védelméről szóló törvényt, amelyben világossá tették, hogy a házasság egy férfi és egy nő között jöhet létre, a család pedig apából, anyából és gyermekekből áll. 

Ezekért is rendkívüli támadásokat kaptak már Brüsszelből. De most aztán a liberális mainstream és Brüsszel csapatai megindultak, hiszen nincsen új a nap alatt. A liberális mainstream és Brüsszel szerint demokrácia csak azokban az országokban van, ahol a liberálisok nyernek

– fogalmazott Szijjártó Péter, és hozzátette, az a fajta támadás, amit most Georgia ellen folytat a liberális mainstream és Brüsszel, a mi, magyar szempontunkból már ismerős. 

– Mi egyrészt gratulálunk a georgiai kormánypártnak ahhoz, hogy elnyerte, pontosabban megtartotta az emberek bizalmát. Gratulálunk nekik, hogy fel merik vállalni a nemzeti érdek képviseletét, a szuverenitás és a családok védelmét és a békepártiságot. Mi a jövőben is azon fogunk dolgozni, hogy ezt a stratégiai együttműködést tovább építsük Georgia és Magyarország között a kölcsönös tisztelet alapján és a kölcsönös előnyökre való törekvés jegyében – emelte ki a miniszter. 

Kifejtette, „a beruházásvédelmi megállapodásunk lassan hatályba lép, ezt nemrégiben írtuk alá, ez pedig megnyitja a lehetőséget arra, hogy újabb és újabb gazdasági ágazatokban építsünk majd ki előnyössel együttműködést”. 

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a miniszterelnök kedden a georgiai miniszterelnökkel tárgyal, megbeszélésük során pedig az európai integrációt támogató magyar lépéseket, valamint a gazdasági együttműködés további fejlesztését illető kérdéseket fogják megvitatni.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Kocsis Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.