Orbán Viktor megérkezett Georgiába

A kormányfő közösségi oldalán tett közzé egy bejegyzést.

2024. 10. 28. 16:53
Orbán Viktor Tbilisziben (Forrás: Facebook/Orbán Viktor)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök bejegyzéséhez azt írta:

„hétvégi választás után első kormányfőként látogatok Georgiába, egy konzervatív, keresztény és Európa-párti országba”.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szintén a Facebook-oldalán jelentkezett be Georgiából. 

Forrong Georgia a választás után – miért utazik oda Orbán Viktor?

Több nemzetközi szervezet és ország is küldött megfigyelőket a hétvégi georgiai választásra, és ők a nemzetközi normáknak megfelelőnek találták azt – mondta el lapunk kérdésére Kránitz Péter Pál, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója. A szakértő szerint a két ország jó kapcsolatai az érték- és érdekközösségen, valamint a bizalmon alapulnak.

Georgia a magyar utat követné

Orbán Viktor példája nyomán Georgia törekszik saját nemzeti érdekeit érvényesíteni a nemzetközi színtéren, az Európai Unión és a NATO-n belül.

Az utóbbi időben Georgia egyre inkább Magyarország példáját szemléli, amikor saját nemzeti érdekei érvényesítéséről van szó az Európai Unió és a NATO keretein belül – írja a Sputnik Georgia hírportál. Orbán Viktor miniszterelnök politikája során azt hangsúlyozza, hogy Magyarország nem egyszerűen követi a nagypolitikai irányokat, hanem saját nemzeti érdekeit helyezi előtérbe. Szergej Markedonov, a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének vezető kutatója szerint Orbán világosan megfogalmazza, hogy bár nyugati politikus, Magyarország érdekeit tartja a legfontosabbnak, különösen, amikor a béke megteremtéséről van szó Ukrajnában. Ezen hozzáállását követendő példának találják a grúz vezetők, akik hasonlóképpen szeretnék saját helyzetüket formálni.

 

Borítókép: Orbán Viktor Tbilisziben (Forrás: Facebook/Orbán Viktor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.