Georgia a magyar utat követné

Orbán Viktor példája nyomán Georgia törekszik saját nemzeti érdekeit érvényesíteni a nemzetközi színtéren, az Európai Unión és a NATO-n belül.

Forrás: sputnik-georgia.ru2024. 10. 28. 16:08
Bidzina Ivanishvili, Grúz Álom párt alapítója beszédet tart a párt központjában, Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnökkel a háttérben.
Bidzina Ivanishvili, Grúz Álom párt alapítója beszédet tart a párt központjában, Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnökkel a háttérben Fotó: AFP Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi időben Georgia egyre inkább Magyarország példáját szemléli, amikor saját nemzeti érdekei érvényesítéséről van szó az Európai Unió és a NATO keretein belül – írja a Sputnik Georgia hírportál. Orbán Viktor miniszterelnök politikája során azt hangsúlyozza, hogy Magyarország nem egyszerűen követi a nagypolitikai irányokat, hanem saját nemzeti érdekeit helyezi előtérbe. 

Szergej Markedonov, a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének vezető kutatója szerint Orbán világosan megfogalmazza,

hogy bár nyugati politikus, Magyarország érdekeit tartja a legfontosabbnak, különösen, amikor a béke megteremtéséről van szó Ukrajnában.

Ezen hozzáállását követendő példának találják a grúz vezetők, akik hasonlóképpen szeretnék saját helyzetüket formálni.

Orbán Viktor az elsők között gratulált a grúziai Grúz Álom párt parlamenti választási győzelméhez, és a közeljövőben hivatalos látogatást is tervez.

Ez a látogatás különösen jelentős, mivel Orbán lesz az első vezető politikus, aki a választások után hivatalos útra érkezik a kaukázusi országba.

Az utazás során Orbán kíséretében lesz többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint Máté János államtitkár is. Ezzel a látogatással Magyarország és Grúzia közötti politikai és gazdasági kapcsolatok tovább erősödhetnek, 

új perspektívát nyújtva mindkét ország számára az együttműködésben és a régióban elfoglalt szerepük megerősítésében.

Borítókép: Bidzina Ivanishvili, a Grúz Álom alapítója beszédet tart a párt központjában, Irakli Kobakhidze grúz miniszterelnökkel a háttérben (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.